Piesaistes saistība ar intimitāti un apmierinātību ar pāra attiecībām sievietēm dažādās pāra attiecību stadijās. - Auziņa-Jurgeviča, Liene (Latvijas Universitāte, 2010)
Šī bakalaura darba pētījuma mērķis ir noskaidrot pieaugušo piesaistes saistību ar intimitāti un apmierinātību ar pāra attiecībām sievietēm, un atbildēt uz jautājumiem – vai pastāv saistība starp indivīda piesaistes veidu, intimitāti un apmierinātību ar pāra attiecībām, kā arī, vai šajās sakarībās pastāv atšķirības starp dažādām romantisko attiecību stadijām. Pētījumā piedalījās 135 respondenti – sievietes, kuru vidējais vecums bija 25 gadi. Attiecību vidējais ilgums sievietēm, kuras bija precējušās un ģimenē ir vismaz viens bērns, ir 8 gadi; sievietēm, kuras ar partneri draudzējas, pastāvīgi dzīvojot kopā – 3 gadi, bet sievietēm, kuras ar savu partneri draudzējas, regulāri tiekoties – 2 gadi. Pētījumā tika izmantotas trīs aptaujas: Attiecību aptauja (The Relationship Questionnaire, Bartholmew & Horovitz, 1991), kas nosaka indivīda piesaistes stilu, Intīmo attiecību novērtējuma aptauja (Personal Assessment of Intimacy Relationships, Schaefer & Olson, 1981), kas mēra indivīda vispārējo intimitāti un tās piecas dimensijas jeb atzarus, un Attiecību novērtēšanas skala (Relationship Assessment Scale, Hendrick & Hendrick, 1988), kas, indivīdam subjektīvi vērtējot savas attiecības, mēra apmierinātību ar pāra attiecībām. Apkopojot pētījuma rezultātus, iespējams secināt, ka pastāv statistiski nozīmīga negatīva korelācija starp indivīda nedrošo piesaistes stilu un intimitātes rādītājiem visās šī pētījuma sieviešu izlasēs. Izlasē, kurā sievietes ar savu partneri pastāvīgi dzīvo kopā, uzrādās piesaistes stilu un apmierinātības ar pāra attiecībām savstarpējās sakarības, kā arī visas šī pētījuma izlases uzrāda tendenci par intimitātes un apmierinātību ar pāra attiecībās savsatrpējo saistību. Mainīgo lielumu saistībās atklājas zīmīgas saistību atšķirības starp izlasēm tieši piesaistes un intimitātes savstarpējo sakarību rādītājos, kas atklāj pāra attiecību kvalitātes un statusa nozīmi. Rezultāti ļauj izteikt hipotēzes – jo izteiktāka pieaugušam indivīdam ir drošā piesaiste, jo lielāka iespēja, ka pāra attiecībās būs augstāki intimitātes un apmierinātības ar romantiskajām attiecībām rādītāji, un – jo izteiktāka nedrošā piesaiste, īpaši izvairīgi bailīgā un ar attiecībām pārņemtā, jo pastāv iespēja, ka minētie attiecību kvalitātes rādītāji būs zemāki. Pētījums parāda intimitātes un apmierinātības ar pāra attiecībām savstarpējo saistību visās sieviešu izlasēs. Savukārt, salīdzinot sieviešu izlases, parādās piesaistes un intimitātes saistību atšķirības, kas, iespējams, norāda uz šo mainīgo lielumu unikālo izpausmi katrā no pāra attiecību posmiem. Atslēgas vārdi: piesaistes stils, intimitāte, apmierinātība ar pāra attiecībām

The aim of the study is to find out the relationship of attachment style, intimity and the satisfaction with romantic relationship and also to give the answers to these questions – are there correlation between stages of romantic relationship and are in these correlations any differences in groups – women who are meried; who live together with romantic partner; who have a dating relationship. There were 135 participants in this study – women with mean age 25 years. The merried relationships were on average 8 years long, the living toether relationships were on average 3 years long, and the dationg relationships were on average 2 years long. There are three methods in this study: first - The Relationship Questionnaire (Bartholmew & Horovitz, 1991) that determines the attachment style, The Personal Assessment of Intimacy Relationships (Shaefer & Olson, 1981) that determines intimity and its five dimensions, and – The Relationship Assessment Scale (Hendrick & Hendrick, 1988) that can determines the romantic relationship quality from subjective relationship satisfaction assessment. Taken together, findings show that there is a statistic meaningful negative correlation between the unsecure attachment style and intimity in all groups. There are correlation between attachment style and satisfaction with romantic relationships in one group. There are menaingfull correlation between intimity and satisfaction with romantic relationships in all three graups in this study. Also – there are differences in correlation in the attachment and intimity in all three groups that shows the role of the status and quality of the attachment. It is possible to make hypotheses that adult with secure attachment style may have higher factors of intimity and satisfaction with romantic relationships, but adult with unsecure may have lower factors of these romantic relationship quality. The results show that there are meanimgfull correlation with intimity and satisfaction with romantic relationships in all three groups in this study. Compairing these groups, therea are differences in correlation between attachment and intimityThese correlations are meaningful among women and men. Knowing this relationship and important attachment role in this and practising it in real life, it is possible to avoid of different problem situations in couple relationships and also may improve romantic relationship quality and satisfaction with relationship. Key words: attachment style, intimity, satisfaction with romantic relationship
Relationship between attachment style, intimity and the relationship satisfaction of women in different romantic relationship stages.
Keywords: Psiholoģija