Darba aizsardzības sistēmas pilnveide uzņēmumā AS Valmieras stikla šķiedra - Cepure, Ilga (Latvijas Universitāte, 2025)
“Darba aizsardzības sistēmas pilnveide uzņēmumā AS Valmieras stikla šķiedra”. Darba autore: Ilga Cepure. Darba zinātniskais vadītājs: Dr.sc.admin. Henrijs Kaļķis. Darbs izklāstīts uz 101 lpp., ietver 44 attēlus, 6 tabulas, 11 pielikumus, 77 informatīvos avotus. Pētījums sastāv no 4 daļām. Pirmajā daļā ir apkopota un analizēta literatūra par darba aizsardzības sistēmas pārvaldību un tās elementiem, kā arī stikla šķiedras nozari un tās attīstības tendencēm. Literatūras analīze uzrāda, ka darba aizsardzības sistēma prasa kompleksu, sistemātisku un ilgtspējīgu pieeju. Otrajā daļā ir aprakstītas pētījumā lietotās metodes – strādājošo aptauja, Somijas 5 baļļu metode un tās modifikācijas un specializētās risku novērtēšanas metodes, darbspēju noteikšanas metode, bet trešajā daļā ir iegūto datu apkopošana un rezultātu analīze. 4. daļā piedāvāti pasākumi darba aizsardzības sistēmas pilnveidei. Uzņēmumā ir iespējas pilnveidot darbinieku iesaisti, komunikāciju un darba aizsardzības sistēmas veiktspējas novērtēšanu. Izstrādāti secinājumi un priekšlikumi. Atslēgas vārdi: darba aizsardzības sistēma, komunikācija, veiktspēja

“The improvement of the Occupational health and safety system in the company AS Valmieras stikla skiedra”. Author of the work: Ilga Cepure. Supervisor: Dr.sc.admin. Henrijs Kalkis. Work contains 101 pages, 44 figures, 6 tables, 11 appendices, 77 information sources. The study consists of 4 parts. 1st part summarizes and analyzes the literature on the management of the occupational safety system and its components, also the fiberglass industry and its development trends. The analysis of the literature shows that the occupational safety system requires a complex, systematic and sustainable approach. 2nd part describes the methods used in the study – a survey of employees, the Finnish 5-point method and its modifications and specialized risk assessment methods, also the method for work ability. 3rd part summarizes the obtained data and analyzes the results. Part 4 proposes measures for improving the occupational safety system. The company has opportunities to improve employee involvement, communication and assessment of the performance of the occupational safety system. Conclusions and recommendations are developed. Key words: occupational safety system, communication, performance
The improvement of the Occupational health and safety system in the company AS Valmieras stikla skiedra
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; darba; aizsardzības; sistēma; komunikācija; veiktspēja