Patērētāju uzvedību ietekmējošo faktoru analīze un uzvedības modelis Latvijā pasaules finanšu krīzes apstākļos - Innuse, Māra (Latvijas Universitāte, 2009)
Mainoties ekonomikas attīstības virzienam, strauji krītas mazumtirdzniecības apgrozījums, ko veido patērētāju izdevumi par precēm. Līdz ar to aktuāls kļūst jautājums kādi faktori ietekmē patērētāja uzvedību ekonomikai atslābstot. Ekonomikas recesija skar visas tautsaimniecības jomas un atsaucas arī uz patērētāju kā ekonomikas vienību. Līdz ar to pētījumā tiek rasts skaidrojums vai patērētāju ienākumiem ir ietekme uz patērētāja uzvedību un kāda tā ir. Pētījumā izvirzītais mērķis ir izpētīt un izanalizēt faktorus, kuri ietekmē patērētāja lēmuma pieņemšanu par pirkuma veikšanu, patērētāja uzvedības modeļa noteikšanai Latvijā pasaules finanšu krīzes apstākļos. Pieaugot bezdarba līmenim un samazinoties ienākumiem, mainās patērētāju pirktspēja, līdz ar to patēriņa izdevumu lielums un struktūra. Patērētāja izvēli ietekmē preces cena, ar kuras palīdzību tiek novērtēti patēriņa izdevumi. Recesijas ietekmē mainās patērētāju paradumi personīgās labklājības līmeņa, ko veido patērētāja ienākumi, samazināšanās dēļ.

Retail turnover, which consists of consumer expenditures for goods, decreases sharply under the changes of economic direction. Therefore the question of factors affecting consumer behaviour in the decrease of economic becomes urgent. Economic recession affects all fields of national economy and also influences consumer like economic unit. In the research the author finds explanation for question – do consumer’s income affects consumer’s behaviour and how effects. The aim of research is to find out and analyse factors affecting consumer’s decision making of purchase in order to establish consumer’s behaviour model in Latvia under conditions of global financial crises. Consumers’ purchasing capacity changes under increase of unemployment rate and decrease of income. Therefore changes amount of consumption expenditures and consumption structure. Consumer’s choice affects the price of goods that helps to evaluate consumption expenditures. Consumers’ habits change under conditions of recession because of decrease in consumers’ personal welfare level what forms income of consumer.
Analysis of Factors Affecting Consumer Behaviour and Model in Latvia under Conditions of Global Financial Crises Circumstances
Keywords: Ekonomika