Metodikas izstrāde taimiņa/strauta foreles Salmo trutta augšupmigrācijas šķēršļu pārvarēšanas iespēju novērtēšanai, izmantojot metanalīzes pieeju - Kaupužs, Ričards (Latvijas Universitāte, 2023)
Lai noskaidrotu cik efektīvi strauta forele pārvar dažādus zivju ceļus, tika veikta literatūras meta-analīze. Pētījumā tika prognozēts kāda īpatņu proporcija dažādās foreļu izmēra grupās, spēs pārvarēt šķērsli, kas aprīkots ar konkrētu zivju ceļa tipu. Visu vecumu grupām visefektīvākā pārvaramība tika konstatēta dabiskā tipa zivju ceļos, savukārt vislielākās migrācijas grūtības, it īpaši zivīm, kas lielākas par 30 cm, sagādā caurtekas, kā arī pārplūdes baseinu zivju ceļi. Vertikālo atveru zivju ceļos un akmeņu rampu zivju ceļos prognozēta 100% pārvaramības efektivitāte forelēm, kas lielākas par 30 cm, norādot, ka arī šie zivju ceļu tipi kā pietiekami efektīvi ir apsverami strauta foreļu/taimiņu migrāciju atjaunošanai aizsprostotās upēs.

A meta-analysis of the literature was carried out to investigate how effectively brown trout Salmo trutta negotiates different fishways. The study predicted the proportion of individuals of different trout size groups that would be able to overcome an obstacle equipped with a particular type of fishway. For all age groups, natural fishways were found to be the most effective, while culverts and pool-weir fishways were the most difficult to overcome, especially for fish larger than 30 cm. Vertical-slot fishways and rock ramps were predicted to have 100% passage efficiency for trout larger than 30 cm, indicating that these types of fishways should also be considered as sufficiently efficient for restoring brown trout/seatrout migration in dammed rivers.
Development of a methology for assessing the possibilities of obstacle crossing to the ascent migration of sea trout/brown trout Salmo trutta using a meta-analysis approach
Keywords: Bioloģija; Salmo trutta; pārvarēšanas efektivitāte; zivju ceļi; meta-analīze