Centrālo banku rezervju politika: Monetārais zelts - Kulišovs, Laurīns (Latvijas Universitāte, 2019)
Monetārais zelts pasaules Centrālo Banku rezervju struktūrā ir tikai vēsturiskais mantojums, vai arī gadiem pārbaudīts aktīvs? Darba autors cenšas rast atbildi uz doto jautājumu sava pētījuma gaitā. Neskatoties uz tik dažādiem uzskatiem un Centrālo banku īstenojamām rezervju pārvaldīšanas politikām, monetārais zelts ik reizi atdzimst kā fēnikss no pelniem, pasaules ekonomikai un ģeopolitikai piedzīvojot satricinājumu. Maģistra darba mērķis- pamatojoties uz pasaules aktīvāko centrālo banku īstenojamām rezervju politikām, izpētīt zelta rezervju īpatsvara izmaiņu ietekmējošos faktorus, izanalizēt tendences un aktualitātes, izdarīt secinājumus un sniegt priekšlikumus Centrālo Banku vadībai. Darba autora galvenā atziņa- zeltam nav emisijas centra, tam piemīt globāla vērtība un globālās valūtas statuss. Cilvēce vēl nav izdomājusi neko tik elementāru un tajā pašā laikā tik komplicētu kā naudu un zelts, kas kādreiz ir kalpojis par naudu, ir palicis cilvēku zemapziņā kā vērtība, kuru nav iespējams zaudēt mākslīgi radītos apstākļos.

Is monetary gold only historical heritage in the world’s Central Banks reserve structure system, or is it yearly-tested asset? The author tries to find the answer to this question in his research. Monetary gold reborn like a phoenix from the ashes each time worlds’ economics and geopolitics faces shock regardless of many opinions and Central Banks’ implemented reserve policy managements. The aim of the master paper is to investigate the impact of the changes of gold reserves’ shares, to analyse tendencies and current affairs, to come to conclusions and provide proposals to Central Banks administration, based on the world’s most active Central Banks implemented reserve policies. The main conclusion of the author is that gold does not have emission centre, it has global value and global value’s status. Humanity has not invented anything that simple and that complex as money and gold. Something that once has served as money has stayed as value in people sub-consciousness and it is impossible to lose it in an artificial way.
Reserve politics of Central Banks: Monetary Gold
Keywords: Ekonomika; Centrālā Banka; rezerves aktīvi; zelts; zelta rezerves