Farmaceitisko preparātu izplatības tendences Latvijas pilsētu notekūdeņos - Skrastiņa, Anna (Latvijas Universitāte, 2023)
Antimikrobiālā rezistence (AMR) ir viens no 21.gadsimta lielākajiem veselības jomas izaicinājumiem. Plašs farmaceitisko preparātu patēriņš noved pie šo zāļvielu nokļūšanas notekūdeņos un AMR attīstības. Monitorējot dažādas zāļvielas notekūdeņos, izmantojot notekūdeņu epidemioloģiju (WBE), ir iespējams sekot līdzi gan to patēriņam, gan infekcijas slimību epicentru attīstībai. Šajā darbā analizēti 848 notekūdeņu paraugi no 14 Latvijas pilsētām. 100 paraugos noteiktas 10 antibiotikas, 4 antivīrusu līdzekļi, bet visos paraugos noteikti 2 nesteroīdie pretiekaisuma līdzekļi. Augstākās koncentrācijas noteiktas diklofenakam, ibuprofēnam, makrolīdu antibiotikām un aciklovīram. Lielākais antibiotiku un antivīrusu līdzekļu patēriņš noteikts oktobrī. Visvairāk farmaceitisko preparātu uz vienu iedzīvotāju patērēti Ventspilī, Jūrmalā un Tukumā.

Antimicrobial resistance (AMR) is one of the biggest health challenges of the 21st century. Widespread consumption of pharmaceuticals leads to the release of these drugs into wastewater and the development of AMR. By monitoring various pharmaceutical compounds in wastewater using wastewater epidemiology (WBE), it is possible to follow both their consumption and the development of infectious disease hotspots. In this work, 848 wastewater samples from 14 Latvian cities 14 Latvian cities were analyzed. 10 antibiotics, 4 antivirals were quantified in 100 samples, but 2 nonsteroidal anti-inflammatory drugs were analyzed in all samples. The highest concentrations were determined for diclofenac, ibuprofen, macrolide antibiotics and acyclovir. The highest consumption of antibiotics and antivirals was in October. The most pharmaceuticals per one inhabitant were consumed in Ventspils, Jūrmala and Tukums.
Occurrence trends of pharmaceuticals in Latvian urban wastewater
Keywords: Ķīmija; ANTIBIOTIKAS; ANTIVĪRUSU LĪDZEKĻI; NSAID; NOTEKŪDEŅU EPIDEMIOLOĢIJA; MEDIKAMENTU PATĒRIŅŠ