Urīnceļu iekaisumu ierosinātāji un to jutība pret antibakteriālām vielām - Kuzmicka, Diāna (Latvijas Universitāte, 2009)
Urīnceļu infekciju izraisa gram pozitīvi un gram negatīvi mikroorganismi. Pret tiem pielietotā antibakteriālā terapija ir ne tikai empīriskas dabas, bet var būt arī atkarīga no iepriekš veiktām urīna analīzēm, kurās nosaka infekciju izraisošo baktēriju un tās antibiotisko jutību. Tā kā arvien pieaug bakteriālā rezistence pret medikamentiem, svarīgi nozīmēt piemērotāko antibakteriālo līdzekli. Bakalaura darba mērķis bija noteikt urīnceļu infekcijas etioloģiskos faktorus. Iegūtie rezultāti liecina, ka vadošie infekcijas izraisītāji ir gram negatīvie mikroorganismi, kas vislielāko jutību izrādīja pret meropenemu un imipenemu, bet lielākā rezistence bija pret ciprofloksacīnu un ceftazidīmu. Gram pozitīvo baktēriju vidū maksimāla jutība bija pret vankomicīnu, bet lielākā rezistence bija pret ciprofloksacīnu. Atslēgvārdi: urīnceļu infekcija, baktēriju jutība, rezistence.

Urinary tract infection is caused by gram positive and gram negative microorganisms. The antibacterial therapy is not only empirical, but may also depend on previously taken urine tests, which show infection causing bacteria and its antibiotic sensitivity. Since there is growing bacterial resistance to drugs, it is important to prescribe a suitable antibacterial agent. Goal of the bachelor thesis was to identify etiological factors of urinary tract infection. Obtained results show that the leading causative agents are gram negative microorganisms, which had the greatest sensitivity to meropenem and imipenem, but the biggest resistance was against ciprofloxacin and ceftazidim. Gram positive bacterias where the most sensitive to vancomicin, but the greatest resistance was to ciprofloxacin. Key words: urinary tract infection, bacterial sensitivity, resistance.
Urinary tract infectios agents and their antimicrobial suspectibility
Keywords: Farmācija