Valdes locekļa zaudējumu atlīdzības pienākums juridiskās personas maksātnespējas procesa gadījumā. - Dunovska, Lāsma (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darbā tiek pētīti un analizēti praksē esošie problēmjautājumi saistībā ar valdes locekļa zaudējumu atlīdzības pienākumu juridiskās personas maksātnespējas procesa gadījumā, pētot šos jautājumus no administratora kā tiesību subjekta, kurš maksātnespējīgās kapitālsabiedrības vārdā kreditoru kopuma interesēs ceļ prasību pret valdes locekli. Tāpat valdes locekļa zaudējumu atlīdzības pienākums tiek pētīts kopsakarā ar valdes locekļa kā krietna un rūpīga saimnieka atbildības mērauklu. Nolūkā nodrošināt komerctiesiskās apgrozības stabilitāti un veicināt savlaicīgu maksātnespējas procesa pieteikumu iesniegšanu maģistra darbā tiek izvirzīts priekšlikums grozījumiem Maksātnespējas likumā, kas paredz valdes loceklim zaudējumu atlīdzības pienākumu savlaicīgi neiesniegta maksātnespējas procesa pieteikuma gadījumā. Atslēgvārdi: valdes loceklis, krietns un rūpīgs saimnieks, zaudējumu atlīdzības pienākums, savlaicīgi neiesniegts maksātnespējas procesa pieteikums.

The Master's thesis researches issues in practice in relation to the Board member's obligation to compensate losses in the case of a legal person's insolvency by studying these issues from the administrator's point of view as an entity who recovers claims on behalf of the insolvent company against the member of the board in the common interests of the creditors'. Similarly, the liability of a member of the board is investigated in conjunction with the board of directors' responsibility as a responsible and diligent owner. In order to ensure the stability of the commercial circulation and timely initiation of insolvency proceedings, the proposed amendments to the Insolvency Law is proposed with regard to the members of the Board, which would provide an obligation to compensate losses in the event of an untimely submitted application for insolvency proceedings. Keywords: board member, responsible and diligent owner, loss compensation obligation, failure to submit an insolvency application in due time.
Liability of a member of the board to compensate losses in case of insolvency of a legal person.
Keywords: Juridiskā zinātne; valdes loceklis; zaudējumu atlīdzības pienākuma pamati; krietns un rūpīgs saimnieks; maksātnespējas process