Koku kults somu un latviešu folklorā - Rozīte, Agnese (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaura darba tēma ir „Koku kults somu un latviešu folklorā un mitoloģijā”. Darba mērķis ir izpētīt un salīdzināt senlatviešu un sensomu koku kultu. Veicot bakalaura darbu, tika izmantota teorētiskā literatūra, kā arī patstāvīgi pētīti minēto tautu folkloras materiāli, piemēram, pasakas, tautasdziesmas u.c. Darbā ietverta sensomu un senlatviešu pirmtautu raksturīgāko un ievērojamāko koku individuāls apskats, kurā ietilpst gan lapu, gan skuju koku sugas. Tiek ietverta arī nodaļa par upura nešanu kokiem minētajās pirmtautās, koku sasaiste ar sensomu un senlatviešu pirmatnējām dievībām, kā arī meža, biržu loma koku kultā. Bakalaura darbs sastāv no 4 nodaļām un bibliogrāfiskā saraksta, uzrakstīts latviešu valodā. Atslēgvārdi: Koku kults, koks, folklora, mitoloģija, upurēšana, mežs, dievības, senlatvieši, sensomi.

The topic of the bachelor’s thesis is „Tree Cult in Finnish and Latvian Folklore and Mythology”. The aim of the thesis is to research and compare tree cult in ancient Latvian and Finnish tribes. During the writing of theses, research was made by using theoretical literature, dedicated to the theme and studying Latvian and Finnish folklore. In theses, there is included ancient Latvian and Finnish tribe’s most remarkable species of trees, sacrifice to trees, connection between ancient Latvian and Finnish divinities and trees and role of forests, groves. The bachelor’s thesis consists of 4 chapters and bibliography. The thesis is written in Latvian language. Key words: Tree cult, tree, folklore, mythology, sacrifice, forest, divinities, ancient Latvians, ancient Finns.
Tree Cult in Finnish and Latvian Folklore and Mythology
Keywords: Valodniecība