Intranazāli ievadīta metformīna neiroprotektīvo efektu noteikšana sporādiskas Alcheimera slimības tipa dzīvnieku modelī - Kurtukova, Vladislava (Latvijas Universitāte, 2023)
Pagarinoties vidējam dzīves ilgumam, palielinās Alcheimera slimības (AD) izplatība, kas rada ievērojamu ekonomisko un sociālo slogu. Smadzeņu glikozes izmantošanas traucējumiem un insulīna rezistencei ir izšķiroša nozīme AD patoģenēzē. Pretdiabēta līdzeklis metformīns ir uzrādījis neiroprotektīvos efektus gan diabēta, gan AD pacientiem. Nesenais pētījums liecina, ka intranazāla (i/n) ievadīšana var palielināt metformīna smadzeņu biopieejamību, ļaujot lietot mazākas devas un izvairīties no sistēmiskām blakusparādībām. Šajā pētījumā pirmo reizi tika pārbaudīti zemas devas i/n metformīna (3 mg/kg) efekti AD tipa modeļžurkās. Metformīns uzlaboja šo dzīvnieku mācīšanos, telpisko atmiņu, sociālo interesi, kā arī stimulēja insulīna signālceļu un mazināja apoptotisko šūnu skaitu žurku smadzeņu audos. Šie rezultāti liecina, ka zemas devas i/n metformīnam varētu būt terapeitisks potenciāls AD ārstēšanai un/vai profilaksei.

The rising average life expectancy has led to an increased prevalence of Alzheimer's disease (AD), causing significant economic and societal burden. Impaired brain glucose utilization and insulin resistance have a crucial role in AD pathogenesis. Antidiabetic drug metformin has shown neuroprotective effects in both diabetic and AD patients. Recent study suggested that intranasal (i/n) administration can increase metformin’s brain bioavailability allowing to use lower doses and avoid systemic side effects. This study for the first time investigated the effects of low-dose i/n metformin (3 mg/kg) in AD-type model rats. Metformin improved learning, spatial memory, social interest, as well as enhanced insulin signaling pathway and reduced the number of apoptotic cells in the rat brain tissue. These results indicate that low-dose i/n metformin may have therapeutic potential in the treatment or prevention of AD.
Assessment of the neuroprotective effects of intranasally administered metformin in sporadic Alzheimer's disease-type model animals
Keywords: Bioloģija; Alcheimera slimība; metformīns; intranazāla ievadīšana; smadzeņu insulīna signālceļš