Kolorektālā vēža skrīninga atsaucību veicinošie faktori ģimenes ārsta praksē - Kondratova, Marta (Latvijas Universitāte, 2020)
Aktualitāte.Kolorektālais vēzis (KRV) jeb zarnu vēzis ir plaši sastopams ne tikai Latvijā, bet gan visā pasaulē. Globāli tas ir otrs biežāk diagnosticētais vēzis un mirstības ziņā KRV ierindojas 3.vietā. 2018. gadā visā pasaulē tika diagnosticēti 1,8 miljoni kolorektālā vēža gadījumu, un 861,000 pacientu miruši vēža dēļ, balstoties uz Pasaules Veselības Organizācijas GLOBOCAN datiem. 2019.gadā tikai 15% no Latvijas mērķa grupas iedzīvotājiem veikuši KRV skrīningu. Darba mērķis ir noskaidrot motivējošos faktorus, kuri veicinājuši iedzīvotājus piedalīties valsts organizētā kolorektālā vēža skrīninga programmā. Materiāli un metodes. Tika izveidota neanonīma, pašaizpildāma, papīra formātā anketa gan latviešu, gan krievu valodā, kas sastāvēja no 11 vairāku atbilžu jautājumiem, kā arī no viena brīvās atbildes jautājuma. Anketa sastāvēja no jautājumiem par onkoloģiskām saslimšanām, skrīninga veikšanas biežumu, kā arī par jautājumiem, no kā iedzīvotāji uzzinājuši par skrīninga iespēju, un kas motivējis testu veikt. Pacientiem, kuriem slēpto asiņu tests bija pozitīvs, ir veikuši kolonoskopiju, dati par kolonoskopijas rezultātiem tika ievākti no Ambulatorās pacienta kartiņas. Pētījuma kopa. Pētījumā brīvprātīgi piedalījās iedzīvotāji, kuri vecuma posmā no 50- 74 gadiem vismaz vienu reizi ir veikuši KRV skrīningizmeklējumu. Iedzīvotāji tika aicināti piedalīties pētījumā no konkrēta ģimenes ārsta prakses Rīgā. Rezultāti. Pētījumā kopā piedalījās un aizpildīja anketas 244 iedzīvotāji. Lielākā daļa jeb 36.9% snieguši atbildes, ka tieši ģimenes ārsta ieteikums ir galvenais motivējošais faktors, lai veiktu KRV skrīningu, 21,3% min, ka bezmaksas tests, 17% uzskata, ka testa vienkāršība, 5% atbildējuši, ka testa veikšana mājas apstākļos, 4.3% min, ka draugu un paziņu ieteikumi un 0,5% atbildējuši,ka citi ārsti motivējuši veikt skrīningu. Statistiskā datu analīze pierāda, ka pastāv stipra korelācija starp zarnu slimības esamību un KRV skrīninga veikšanas biežumu (p=0,0001), kā arī starp ģimenes ārsta apmeklējuma biežumu un KRV skrīninga veikšanas biežumu (p=0,0001). No 244 iedzīvotājiem 42 (8 vīriešiem un 34 sievietēm) slēpto asiņu tests bija pozitīvs. Secinājumi. Ģimenes ārsta ieteikums ir būtiskākais motivējošais faktors, lai veicinātu pacientu atsaucību KRV skrīningizmeklējuma veikšanā, taču skrīninga atsaucību palielina arī mazāksvarīgi faktori- bezmaksas tests, testa vienkāršība, ārsta palīgs/māsiņa, zarnu slimība anamnēzē.

Introduction. Colorectal cancer (CRC) or bowel cancer is widely known not only in Latvia, but worldwide. Globally, it is the second most commonly diagnosed cancer and ranks 3rd in terms of mortality. In 2018, 1.8 million cases of CRC were diagnosed worldwide, and 861,000 patients died because of cancer, based on Worl Health Organization GLOBOCAN data. In 2019, only 15% of people who are in target group, have conducted screening. Aim of this study is to find out the motivating factors that have encouraged the population to participate in the state-organized colorectal cancer screening program. Materials and methods. A non-anonymous, self- filled or paper based questionnaire was created in both- Latvian and Russian language, consisting of 11 multi-choice answers, as well as one free answer question. The questionnaire consisted of questions about oncological diseases, the frequency of screening, and questions from which citizens learned about the possibility of screening, and what factors motivated to take a part in CRC screening. In patients, whose hidden blood test were positive, have performed a colonoscopy. Data on the results of the colonoscopy were collected from Ambulatory patient’s card. Research group. The study was carried out on a voluntary basis by the population who had conducted a CRC screening at least once between 50 and 74 years of age. Residents were invited to participate in a study from a certain family doctor's practice in Riga. Results. A total of 244 citizens participated in the study and filled out the questionnaires. The majority (36.9%) have responded that the family doctor is the main motivating factor for CRC screening, 21.3% said that the free test, 17% considers that the simpicity of the test, 5% mentioned that testing at home, 4.3% answered that advice from friends and 0.5% considers that other doctors. Statistical data analysis shows that there is a strong correlation between the presence of bowel disease and the frequency of CRC screening (p=0.0001), as well as between the frequency of a family doctor’s visit and the frequency of CRC screening (p=0.0001). Of the 244 ctizens, 42 (8 men and 34 women), had positive hidden blood test. Conclusions. The recommendation of a family doctor is the most important motivating factor to promote patient responsiveness in performing CRC screening, but the response of screening is also increased by minor factors - free test, simplicity of test, physician's assistant / nurse, history of intestinal disease.
Factors contributing to the responsiveness of colorectal cancer sreening in the practice of family medicine
Keywords: Medicīna; Kolorektālais vēzis; Skrīningizmeklējums; Ģimenes ārsts; Colorectal cancer; Screening test