Latvijas preču eksporta konkurētspējas salīdzinošā analīze ar ES valstīm un eksporta attīstības scenāriji - Stikāne, Laura (Latvijas Universitāte, 2014)
Maģistra darbā ir aplūkota Latvijas preču eksporta konkurētspējas attīstība salīdzinājumā ar ES valstīm, novērtējot Latvijas konkurētspēju cenu, izmaksu un ārpuscenu faktoru kategorijās, kā arī veicot tirgus daļu analīzi. Veiktās analīzes rezultāti makroekonomiskā līmenī atklāj, ka eksporta konkurētspēja ir pavājinājusies vairākās kategorijās. Latvijas preču eksporta attīstību bremzē izaugsmei nelabvēlīga eksporta preču struktūra un tirgus daļu zaudēšana partnervalstīs. Taču mikroekonomisko datu analīze norāda uz vairākām Latvijas eksportētāju priekšrocībām. Balstoties uz konkurētspējas novērtējumu, maģistra darbā ir izstrādāti eksporta attīstības scenāriji Nacionālās industriālās politikas ietekmē.

In the master thesis author researches competitiveness of Latvian goods export compared to EU countries, and assesses competitiveness in categories of price, cost and non-price factors, as well as carries out the constant market share analysis. The results of the analysis in the macro-economic level reveal that the export competitiveness has weakened in several categories. Unfavorable export structure hinders growth of exports and Latvia loses market shares in the partner countries. However, the micro-economic analysis of the data indicates some advantages of Latvian exporters. Based on the assessment of competitiveness author develops four export scenarios affected by national industrial policy.
Comparative Analysis of Export Competitiveness in Latvia and EU Countries and Export Development Scenarios of Latvia
Keywords: Ekonomika