Sadzīves atkritumu samazināšanas iespējas Ventspils mājsaimniecībās - Stiebre, Anda (Latvijas Universitāte, 2006)
Bakalaura darbā “Sadzīves atkritumu samazināšanas iespējas Ventspils mājsaimniecībās” apskatīti priekšnosacījumi, lai īstenotu ilgtspējīgu atkritumu saimniecības sistēmu. Šajā darbā tiek apskatīta kāda loma ir mājsaimniecībām kopējās atkritumu plūsmas radīšanā, jo nereti mājsaimniecību sektoram kopējā atkritumu plūsmas radīšanā netiek pievērsta pietiekama uzmanība, uzskatot mājsaimniecībās radušos atkritumu apjomu kā nenozīmīgu. Autore ir veikusi aprēķinus dalītās atkritumu savākšanas sistēmas efektivitātes analīzei Ventspils mājsaimniecībās. Bakalaura darba ietvaros ir veikta Ventspils pilsētas iedzīvotāju viedokļa analīze par sadzīves atkritumu šķirošanu. Paralēli tiek izsekota Latvijas atbildīgo institūciju pienākumu sadale un atbildība atkritumu rašanās novēršanā. Saskaņā ar pētījumu rezultātiem mājsaimniecībās radīto atkritumu daudzumam ir būtiska nozīme kopējās atkritumu plūsmas samazināšanā. Tādēļ būtu svarīgi pievērst uzmanību sadzīves atkritumu plūsmām mājsaimniecību sektorā, radot iedzīvotājiem ērtu un pieejamu sadzīves atkritumu šķirošanas sistēmu. Bakalaura darbas ir uzrakstīts uz 68 lappusēm, tas sastāv no 7 nodaļām, tajā ir 10 attēli, 7 tabulas un 1 pielikums. Atslēgas vārdi: atkritumu apsaimniekošana, ilgtspējīga saimniekošana

The Bachelor paper “Household waste reduction potential in the city of Ventspils” examines the preconditions for implementing a sustainable waste reduction system. The paper considers the role of the waste that comes from households, because often this torrent is considered as insignificant. The author has performed calculations in order to analyse the efficiency of the waste collection system in the households of Ventspils. In addition, an analysis of the resident standpoints for the waste sorting has been performed. Alongside the responsibilities of the corresponding institutions and their responsibility for preventing waste generation were tracked. According to the research results the waste produced in households has an essential role in the joint waste stream decreasing. Therefore it is important to pay attention to the waste flow in household section, by creating a convenient and accessible system for separated household waste collection. The volume of the Bachelor paper is 68 pages; it consists of 7 chapters; it contains 10 figures, 7 charts and an appendix.
Housholds Waste Reduction Ways in Ventspils
Keywords: Vides zinātne