AS "BPG" finanšu analīze - Zeidmane, Rita (Latvijas Universitāte, 2008)
Diplomdarba mērķis ir, balstoties uz AS „BPG” veikto finanšu analīzi, atklāt trūkumus uzņēmuma finanšu pārvaldībā un atrast risinājumus, lai veicinātu uzņēmuma vērtības palielināšanu, darbības efektivitātes paaugstināšanu, stabilitātes un rentabilitātes nodrošināšanu. Diplomdarba izstrādes procesā, augstāk formulētā mērķa sasniegšanai, tika pielietotas šādas pētīšanas metodes: ekonomiskās analīzes, faktoru analīzes, induktīvā, deduktīvā un statistiskās analīzes metode. Induktīvā metode ir pielietota, lai no atsevišķiem faktiem veidotu vispārīgus atzinumus vai sakarības. Savukārt deduktīvā metode izmantota, lai izdarītu secinājumus, sistematizētu un teorētiski pamatotu gan citu autoru, gan savus personiskos pētījumus. Darbā tiek noteikti faktori, kas ietekmējuši finansiālā rādītāja lielumu, un analizēts faktora īpatsvars tajā. Lai efektīvāk varētu izmantot iegūtos uzņēmuma finanšu analīzes rezultātus, tie tiek salīdzināti ar nozares vidējiem rādītājiem. Kā arī visi koeficienti tiek iedalīti grupās, sistemātiski analizēti un aplūkoti dinamikā. AS „BPG” (Baltijas Pārtikas Grupa) ir dibināta 1993. gadā. Laika gaitā uzņēmums ir strauji attīstījies. AS „BPG” pamatdarbība ir sāļo uzkodu un kartupeļu pārstrādes produktu ražošana un realizācija. Kā atsevišķs darbības virziens ir papildus produktu iepirkšana un realizācija. Šāda produktu grupa ir konfektes un saldumi, kā arī priekšapmaksas zvanu kartes. Uzņēmums savām vajadzībām iepērk pārstrādes kartupeļus un sagatavo sēklas kartupeļu tālākai realizācijai. AS „BPG” primārais tirgus ir Baltijas valstis. Uzņēmuma finansiālie rādītāji ir zemi, kas izskaidrojams galvenokārt ar zemo finansiālo rezultātu. Lai uzlabotu finansiālo stāvokli, ir nepieciešams nodrošināt augstu pārskata perioda peļņu, palielinot neto apgrozījumu, samazinot ražošanas un citas izmaksas. Tāpat ir jāsamazina īstermiņa saistību īpatsvars bilancē. Lai uzlabotu apgrozāmo līdzekļu apriti, ir jāuzlabo krājumu pārvaldība un jāpiemēro stingrāka kredītpolitika.

The purpose of the diploma work is to detect flaws in the company’s financial management and to find the right decisions to increase the value of business and efficiency, to guarantee stability and profitableness. While developing the diploma work to achieve the following goal such research methods were used: economic analysis, factor analysis, inductive, deductive and statistical analysis methods. The inductive method was used to form general opinions or relevancies from separate data. In same queue the deductive method was used to draw conclusions, arrange and in theory fortify both other authors and my own individual study. In this work factors are determined which have affected the value of financial pointer and factor specific gravity is analyzed. In order to effectively utilize the obtained analysis of enterprise financial results, they are compared with industry average pointers. Also all coefficients are divided in groups, systematically analyzed and examined in a dynamics. Holding company „BPG” (Baltic Food Group) has been founded in 1993. In the course of time the company has rapidly developed. Holding company’s „BPG” basic activity is production of salt appetizers and potatoe products and realization. As a separate activity there is purchasing and realization of additional products. Such product groups are candies, sweets and prepaid phone cards. The company buys for its own use recycling potatoes and produces seeds for further realization of potatoes. Holding company’s “BPG” prime market is the Baltic states. Company’s financial indices are low which can be explained mostly by the low financial result. In order to improve the financial position it is necessary to provide high accounting period’s profits by increasing net turnover, cutting down manufacturing and other expenditures. Likewise current liabilities specific weight in balance sheet must be cut down. In order to improve current assets turnover, turn of supplies must be enhanced and strict credit policy must be readjusted.
"BPG" Holding company financial analysis
Keywords: Vadībzinātne