Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu dalība Eiropas savienības atbalsta programmās. - Huapaija-Delgado, Rolando (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darba temats ir “Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu dalība ES atbalsta programmās”. Maģistra darba mērķis – identificēt, kas ir galvenie faktori, kas nosaka Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu zemos dalības un piesaistītā finansējuma rādītājus Eiropas Savienības piedāvātajās starptautiskajās atbalsta programmās un kā varētu veicināt šo rādītāju pieaugumu. Maģistra darbs sastāv no ievada, 3 nodaļām, secinājumiem, priekšlikumiem, literatūras saraksta, pielikumiem. Darba gaitā tiek teorētiski apskatīti valsts atbalsta un mazo un vidējo uzņēmumu jēdzieni, alternatīvi ārējā finansējuma veidi. inovāciju ieviešana mazos un vidējos uzņēmumos, analizēti Eiropas valstu statistiskie rādītāji ES atbalsta programmās, konkrētāk 7. Ietvara programmā un Horizon 2020 programmā, analizēti Latvijas rezultāti šajās programmās, apkopoti un analizēti iegūtie ekspertu viedokļi un aptaujas rezultāti. Darba gaitā tika definētas pastāvošās problēmas, piedāvāti risinājumi. Darba apjoms ir 101 lappuse, neskaitot pielikumus tas satur 18 tabulas, 21 attēlu, 7 pielikumus, izstrādes procesā izmantoti 131 literatūras avoti.

The title of this master’s thesis is “Latvian small and medium enterprise participation rates in EU funding programmes”. The objective of the thesis is to identify the main factors that influnce Latvian small and medium enterprise (SME) low participation and atrracted funding rates in international funding programmes of the European Union, mainly 7th Framework programme and current Horizon 2020 program and to identify possible solutions on how to increase these results. The paper consists of an introduction, 3 parts, conclusions, suggestions, source of literature and appendix. In the first part the work intends to explain terms like state aid and small and medium enterprise, also it analyzes alternative external funding sources and innovation implementation in SMEs. The second part of the work analyzes participation rates, attracted financing and tendencies among European countries in the 7th Framework programme and Horizon 2020 programme. The third part deals with Latvia’s participation rates and attracted funding results in both of the mentioned EU programmes (emphasis on SME activity), expert interviews on this topic, survey results, definition of the main problems and proposed solutions. The paper consists of 101 pages, 18 tables, 21 figures, 7 appendixes and is based on 131 sources of literature and information.
Latvian small and medium enterprise participation rates in European Union Funding programmes.
Keywords: Ekonomika; Valsts atbalsts; mazie un vidējie uzņēmumi; inovācija; ārējais finansējums