Sešgadīgu bērnu agresīvas uzvedības mazināšanas metodes pirmsskolā - Aizupiete, Signe (Latvijas Universitāte, 2023)
Kvalifikācijas darba autors: Signe Aizupiete Kvalifikācijas darba temats: Sešgadīgu bērnu agresīvas uzvedības mazināšanas metodes pirmsskolā. Mērķis: izpētīt sešgadīgu bērnu agresīvas uzvedības mazināšanas metodes pirmsskolā. Kvalifikācijas darbs sastāv no ievada, trīs nodaļām un sešām apakšnodaļām, secinājumiem, ieteikumiem, literatūras un avotu saraksta ar 36 vienībām, 6 pielikumiem. Pētījuma uzdevumi: 1.Analizēt zinātnisko literatūru par agresīvu uzvedību. 2.Izpētīt agresīvas uzvedības mazināšanas metodes veidus pirmsskolā. 3.Organizēt empīrisko pētījumu par sešgadīgu bērnu agresīvas uzvedības mazināšanas metodēm pirmsskolā. 4.Analizēt empīriskā pētījuma iegūtos rezultātus un izstrādāt ieteikumus. Pētījuma laikā tika gūta atbilde uz pētījuma jautājumu: kādas ir bērnu agresīvas uzvedības mazināšanas metodes pirmsskolā. Tika secināts, ka mērķtiecīgi izmantojot šīs metodes - emociju iepazīšanu izmantojot attēlu kartes, motivācijas vairošana izmantojot krāsainus akmentiņus, rotaļu iesaistīšana grupas darbā, grupas noteikumu iepazīšana un ievērošana ikdienā, pārdomu stūrīša iekārtošana, palīdz pozitīvi sekmēt bērnu agresijas mazināšanos. Atslēgās vārdi: emocijas, agresija, pašregulācija, dusmas, bērni, pirmsskola.

Author: Signe Aizupiete Subject of qualification work: Methods of reducing aggression among six year old children in preschool. Purpose of the work was to find out different methods how to reduce aggression among six year old children in preschool. Qualification work includes introduction, three main sections with six sub-sections, main conclusions with recommendations, bibliography and six appendixes. Work assignments: 1.Explore information about aggressive children behavior in scientific literature; 2.Find out methods, how to reduce aggression in preschool; 3.Organize empirical research on methods how to reduce aggression among six year old children in preschool; 4.Analyze results of research and draw recommendations for preschool. Different methods, how to decrease aggression among six year old children were identified during research. Those are – development of emotion recognition by using picture cards, increase of motivation using colored pebbles, involvement of children play in a group work, acknowledgement of group rules – explaining and asking comply with it, creation of silent- reflection corner in a classroom. Use of those methods have positive influence on children and it decrease aggression. Key words: emotions, aggression, self-regulation, anger, children, preschool.
Methods of reducing agression among six year old children in preschool
Keywords: Izglītības zinātnes; Emocijas; Agresija; Pašregulācija; Dusmas; Bērni