Ātro kredītu ietekme uz ekonomiku - Kurpniece, Linda (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbā “Ātro kredītu ietekme uz ekonomiku”, tiek pētīta ātro jeb distances kredītu tirgus darbība un tendences, kā arī to teorētiskā ietekme uz patērētajiem. Papildus tiek analizēts ātro kredītu aizdevēju darbības radītāji Latvijā. Bakalaura darba mērķis ir pamatojoties uz dažādiem teorētiskiem pētījumiem un uzņēmumu datu analīzi identificēt ātro kredītu ietekmi uz ekonomisko situāciju un izstrādāt priekšlikumus, lai veicinātu sabiedrības izpratni par ātro kredītu izmantošanas iespējamajām negatīvam finansiālām sekām. Lai sasniegtu izvirzīto bakalaura darba mērķis, autore pētīs ātro kredītu tirgus struktūru, patērētāju uzvedību, šo kredītu ekonomisko nozīmi un to ietekmi uz patērētajiem. Darbā tiek apskatīts arī tirgus attīstība Eiropā un pasaulē, kā arī regulējuma piemēri ASV. Noslēgumā tiek veikta detalizēta Latvijas tirgus analīze, aplūkojot nozares regulējumus un kredītņēmēju uzraudzību, kā arī nozares darbību no uzņēmumu skatupunkta. Bakalaura darbs satur 77 lapaspuses, 18 tabulas, 20 attēlus

The bachelor’s thesis “The impact of payday loans on the economy” examines the operation and trends of the payday loan market, as well as their theoretical impact on consumers. In addition, the performance indicators of payday loan providers in Latvia are analyzed. The aim of the thesis is to identify the impact of payday loans on the economic situation based on various theoretical studies and company data analysis, and to develop proposals to raise public awareness of the potential negative financial consequences associated with the use of such loans. To achieve the stated goal, the author studies the structure of the payday loan market, consumer behavior, the economic significance of these loans, and their impact on consumers. The thesis also examines the development of the market in Europe and globally, along with regulatory examples from the United States. Finally, a detailed analysis of the Latvian market is conducted, focusing on industry regulations, borrower supervision, and the functioning of the sector from the perspective of lending companies. The bachelor’s thesis consists of 77 pages, 18 tables and 20 figures.
The impact of payday loans on the economy
Keywords: Ekonomika; ātrie kredīti; distances kredīti; nebanku kreditēšanas sektors; aizdevējs, patērētājs