CLS Banka: Darbības principi, nozīmība un efektivitāte - Andersons, Jānis (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darba tēma ir par CLS Banku, tās darbības principiem, nozīmību un efektivitāti, jo tā ir sekmīgi funkcionējoša, visā pasaulē novērtēta organizācija, kas nodarbojas ar risku mazināšanas procesiem globālajā FX tirgū. Galvenais no riskiem – norēķinu risks, kas savu nozīmību irguva 1974.gadā pēc Bankhaus Herstatt krīzes. Darba mērķis ir, pamatojoties uz zinātnisko literatūru, starptautisko un CLS Bankas normatīvo aktu izpēti FX tirgus risku vadības jomā, sniegt ieskatu CLS Bankas darbības pamatprincipos, veikt tās darbības analīzi, nosakot nozīmību un efektivitāti, kā arī izdarīt secinājumus un sniegt priekšlikumus CLS Bankas darbības pilnveidošanai. Izvirzīti šādi uzdevumi: izpētīt globālā FX tirgus teorētiskos un vēsturiskos aspektus, riskus, kas pastāv FX tirgū, CLS Bankas izveidošanas vēsturi un nepieciešamību, normatīvos aktus FX tirgus risku vadības jomā; analizēt CLS Bankas sistēmas attīstību, CLS Bankas darbības rādītājus; noteikt, kāda ir CLS Bankas darbības efektivitāte un nozīmība globālajā FX tirgū; izvērtēt CLS Bankas darbību; izdarīt secinājumus un sniegt priekšlikumus CLS Bankas darbības pilnveidošanai. Pētījuma gaitā tika noskaidrots, ka CLS Banka ir nozīmīga globālā FX tirgus sastāvdaļa un tās darbība ir efektīva, taču tās sniegumu vēl var attīstīt. Atslēgavārdi: FX, FOREX, CLS, norēķini, norēķinu risks, valūtas tirgus, valūtas tirgus darījumi, Herstatt.

The bachelor thesis is about CLS Bank, its core principles, importance and efficiency, because it is successfully operating, glabally evaluated organization, which is mitigating and reducing risks in the global FX market. The most important risk – settlement risk, which got its relevance in 1974 after Bankhaus Herstatt collapsed. Target of the thesis is according to FX market risk management study in scientific literature, international and CLS Bank standarts, point out CLS banking operating principles, ralize its performance analysis with definition of importance and efficiency, and also accomplish conclusions and offer propositions to improve CLS Bank operations. The objectives are: to study theoretical and historical aspects of global FX market, existing risks in FX market, creation history of CLS Bank and its necessity, standards in the field of FX market risk management; to analyse development of CLS Bank system, performance indicators of CLS Bank; to determine CLS Banks efficiency and importance in global FX market; to evaluate activities of CLS Bank; to accomplish conclusions and offer propositions to improve CLS Bank operations. During the progress of the research it was found out that CLS Bank is an important component of the global FX market and its performance if effective, however its performance could be developed more. Keywords: FX, FOREX, CLS, settlement, settlement risk, currency exchange market, currency exchange market deals, Herstatt.
CLS Bank: Core Principles, Importance and Efficiency
Keywords: Ekonomika