Testēšana programmatūru izstrādes uzņēmumā “EFUMO SSC”: Praktiska pieeja, izmantojot DevOps principus - Zvejniece, Letīcija (Latvijas Universitāte, 2025)
Programmatūras sistēmām kļūstot sarežģītākām un pieprasītākām, spēja uzturēt kvalitāti, uzticamību un drošību, izmantojot mērogojamus testēšanas stratēģijas, ir kļuvusi par mūsdienu programmatūras izstrādes stūrakmeni. Pētījums risina galvenās problēmas Efumo SCC esošajā DevOps darbplūsmā, piemēram, nekonsekventu testēšanas vidi un ierobežotu drošības pārklājumu. Kodā tiek integrēti tādi rīkus kā Pytest vienību un integrācijas testēšanai, Apache JMeter veiktspējas novērtēšanai un OWASP ZAP ievainojamību skenēšanai. Tiek piedāvāta hibrīda testēšanas sistēma, kas tiek integrēta GitLab CI. Kods tiek ieviests uz Docker balstīta CI/CD cauruļvadu konteinerizācijas sistēmas, kas nodrošina konsekventu testēšanu visos izstrādes un ieviešanas posmos. Darba analītiskā sadaļa novērtē testēšanas efektivitāti, izmantojot tādus rādītājus kā kļūdu noteikšanas līmeni, ievainojamību skaitu un veiktspējas kritērijus simulētas slodzes apstākļos. Turklāt pētījumā tiek uzsvērti plašāki DevOps ieguvumi, tostarp uzlabota izsekojamība, izmantojot GitLab CI, uzlabota programmatūras izstrādātāju produktivitāte un izmērāms testu cikla laika samazinājums. Riska analīze un mērogojamības novērtējumi vēl vairāk apstiprina ierosināto metožu piemērotību gan pašreizējai, gan turpmākai projektu izaugsmei. Noslēgumā šajā darbā tiek piedāvāts praktisku ieteikumu kopums, kas pielāgots Efumo SCC organizatoriskajām vajadzībām, tostarp audita taku formalizācija, ieguldījumi rīku specifiskā apmācībā un veiktspējas KPI noteikšana. Apvienojot teorētiskos pamatus ar lietišķo tehnisko darbu, šis pētījums sniedz praktisku modeli vidēju un mazu lielumu programmatūras uzņēmumiem, kuru mērķis ir modernizēt savus DevOps cauruļvadus un sasniegt augstāku programmatūras drošības, efektivitātes un veiktspējas līmeni.

As software systems become more complex and demanding, the ability to maintain quality, reliability, and security through scalable testing strategies is a cornerstone of modern software development. The study addresses key issues in Efumo SCC’s existing DevOps workflow, such as inconsistent test environments and limited security coverage. The code integrates tools such as Pytest for unit and integration testing, Apache JMeter for performance evaluation, and OWASP ZAP for vulnerability scanning. A hybrid testing framework is proposed that integrates with GitLab CI. The code is implemented in a Docker-based CI/CD pipeline containerization system that ensures consistent testing throughout all stages of development and deployment. The analytical section of the paper evaluates testing effectiveness using metrics such as bug detection rate, number of vulnerabilities, and performance benchmarks under simulated load conditions. In addition, this research highlights for broader DevOps benefits using GitLab CI – improved software developer productivity, and measurable reduction in test cycle time. Risk analysis and scalability assessment further confirm the suitability of the proposed methods for both current and future project growth. Finally, this work offers a set of practical recommendations tailored to the organizational needs of Efumo SCC, requiring formalization of audit trails, investment in training on tool materials, and definition of performance KPIs. Combining theoretical foundations with applied technical work, this study provides a practical model for medium and small-sized software companies aiming to modernize their DevOps pipelines and achieve higher levels of software security, efficiency, and performance.
Testing at the software development company “EFUMO SSC”: A practical approach using DevOps principles
Keywords: Inženierzinātne; Programmatūra; DevOps; Testēšana; Automatizācija; Kodēšana