Acu kustības, lasot tekstu monokulāri un binokulāri - Līduma, Sanita (Latvijas Universitāte, 2007)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 61 lapaspusēm, satur 39 attēlus, 16 tabulas, 1 pielikumu un atsauces uz 37 literatūras avotiem. Atslēgas vārdi: monokulāra, binokulāra lasīšana, binokulārā summācija, sakādes un fiksācijas Darba mērķis: Salīdzināt lasīšanas parametru izmaiņas, lasot tekstu monokulāri un binokulāri. Dalībnieki: Eksperimentā piedalījās 10 cilvēki, vecuma posmā no 21 līdz 31 (vidējais vecums 23±3,2 gadi), ar vienādu nekoriģēto redzes asumu abās acīs, refrakciju mazāku par 2,0 Dsph un tuvuma redzes asumu 1,0, bez astenopiskām sūdzībām un funkcionālām, anatomiskām patoloģijām. Metode: Tika reģistrētas acu kustības ar iViewX videookulogrāfu, lasot tekstu binokulāri un monokulāri ar vadošo un nevadošo aci. Tika lasīti 3 teksti latviešu valodā, kas vidēji sastāv no 168±15 vārdiem. Rezultāti: Fiksāciju ilgums (50% dalībnieku) un skaits (90,7±16,8) palielinās, lasot tekstu ar vadošo aci. Sakāžu skaits (70% dalībnieku) un amplitūda (80% dalībnieku) palielinās, lasot tekstu monokulāri, kā arī uz nākošo rindu palielinās divu sakāžu skaits (no 29,7 līdz 44,2%), kas norāda uz sliktāku acu koordināciju. Secinājumi: 1. Lasot tekstu monokulāri, fiksāciju ilgums (20% dalībnieku) un skaits (70% dalībnieku) palielinās attiecībā pret binokulāro fiksācijas ilgumu un skaitu. 2. Lasot tekstu monokulāri, 80% dalībnieku palielinās sakāžu amplitūda. 3. Regresiju amplitūda 30% dalībnieku samazinās, bet palielinās to biežums, lasot tekstu monokulāri. 4. Sakāžu un regresiju maksimālais un vidējais ātrums mainās pēc gadījuma rakstura, tas netiek ietekmēts, ja tekstu lasa binokulāri vai monokulāri. 5. Korelācijas ir novērojamas starp sakāžu un regresiju maksimālo un vidējo ātrumu un amplitūdu, kā arī starp sakāžu, regresiju maksimālo un vidējo ātrumu. 6. Lasot tekstu monokulāri, palielinās divu sakāžu skaits uz nākamo rindu. 7. Vārda sākums un beigas tiek fiksētas vienlīdz ilgi.

The Bachelor Work has been written in Latvian. It consists of 61 pages, contains 39 figures, 16 tables, 1 appendix and 37 bibliographic sources. Keywords: monoculary and binoculary reading, binoculary summation, saccades and fixations. Purpose: To compare changes in reading parameters when reading a text monoculary or binoculary. Participants: 10 people participated in the experiment, aged 21 to 31 (average age 23±3,2 years), with similar uncorrected vision acuity in both eyes, refraction less than 2.0 Dsph and near vision acuity of 1.0, without asthenopia, functional and anatomical disorders. Method: Eye movements were recorded using videoculograph iViewX reading a text monoculary and binoculary with dominant and non-dominant eye. Participants read 3 texts in Latvian consisting of approximately168±15 words. Results: The duration (for 50% of participants) and number of fixations (90.7±16.8) increase when reading a text with the dominant eye. The number of saccades (for 70% of participants) increases when reading a text monoculary, and range extends as well (for 80% of participants). The number of two saccades made to the next row increases (from 29.7 to 44.2%), which indicates that monoculary eye coordination is worse. Conclusions: 1. When reading a text monoculary duration of fixations (for 20% of participants) and number of fixations increase in regard to duration and number of binoculary fixations. 2. When reading a text monoculary range of saccades increases for 80% of participants. 3. Range of regression decreases for 30% of participants, while number of regression grows in monacular reading. 4. The maximum and average speed of saccades and regression changes depending on the relevant case affected neither by monocular, nor binocular reading. 5. Correlations can be noticed among the maximum and average speed and range of saccades and regression, as well as between the maximum and average speed of saccades and regression. 6. When reading a text monoculary the number of two saccades to the next row increases. 7. The beginning and the end of words are fixated for equally long period.
Eye movements when reading text monoculary and binoculary
Keywords: Fizika