Matemātisko prasmju veicināšana darbībās ar dabas materiāliem 2-3 gadus veciem bērniem - Lībiete, Dana (Latvijas Universitāte, 2025)
Kvalifikācijas darba autore: Dana Lībiete Kvalifikācijas darba nosaukums: Matemātisko prasmju veicināšana darbībās ar dabas materiāliem 2-3 gadus veciem bērniem Darba mērķis ir izpētīt un analizēt matemātisko prasmju attīstību un veicināšanu darbībās ar dabas materiāliem, sniedzot konkrētus priekšlikumus un rekomendācijas to pilnveidošanai pirmsskolas vecuma bērniem. Darbā tiek analizētas gan teorētiskās nostādnes par matemātisko prasmju veidošanos, gan empīriskais pētījums, kas atklāj bērnu prasmju attīstību praktiskās nodarbībās. Darbs sastāv no ievada, divām nodaļām ar apakšnodaļām, secinājumiem un priekšlikumiem. Pirmajā nodaļā autore analizē teorētiskos aspektus par matemātisko prasmju veicināšanu un apguvi 2–3 gadus veciem bērniem, kā arī izklāsta teorētiskos pamatus darbībai ar dabas materiāliem, iekļaujot būtiskākās pedagoģiskās pieejas un metodes. Otrajā nodaļā aprakstīts empīriskais pētījums, kurā analizētas bērnu matemātiskās prasmes nodarbībās, brīvajās rotaļdarbībās un āra aktivitātēs. Šajā nodaļā tiek izvērtēti bērnu rezultāti, salīdzināti prasmju attīstības rādītāji pirms un pēc aktivitātēm, kā arī piedāvāti ieteikumi turpmākai prasmju pilnveidei. Darba apjoms: 42 lpp , 5 tabulas, 6 attēli, 5 pielikumi, 24 literatūras avoti. Atslēgvārdi: matemātikās prasmes, 2–3 gadus vecu bērnu attīstība, dabas materiāli, pirmsskolas pedagoģiskais process.

Author of the qualification paper: Dana Lībiete Title of the qualification paper: Promoting Mathematical Skills through Activities with Natural Materials for 2-3-Year-Old Children Objective: To analyze and investigate the development of mathematical skills in early childhood through activities involving natural materials, and to propose recommendations for enhancing these skills. The paper consists of an introduction, two chapters with sub-sections, conclusions, and recommendations. The first chapter examines theoretical approaches to promoting and acquiring mathematical skills in 2–3-year-olds and discusses the theoretical basis for using natural materials in educational activities, focusing on key pedagogical strategies and methodologies. The second chapter describes an empirical study evaluating children's mathematical skills in lessons, free-play activities, and outdoor experiences. It presents findings comparing children's initial and final skills, highlights improvements, and provides suggestions for further enhancement. Extent of the qualification paper: 42 pages, 5 tables, 6 figures, 5 annexes, 24 sources of literature. Keywords: mathematical skills, 2–3-year-old development, natural materials, preschool educational process.
Promoting Mathematical Skills through Activities with Natural Materials for 2-3-Year-Old Children
Keywords: Izglītības zinātnes; Matemātika; Prasmes; Daba; Materiāli; 2-3 gadi