Augu preparāta un antibakteriālo vielu sinerģiskā darbība - Taujēna, Ieva (Latvijas Universitāte, 2020)
Visā pasaulē arvien vairāk tiek runāts par dažādu mikroorganismu un to izraisīto infekciju ārstēšanas iespējām. Gan nozokomiālās infekcijas, gan sabiedrībā iegūtas infekcijas ir viens no lielākajiem draudiem sabiedrības veselībai. Šīs infekcijas ir viens no galvenajiem faktoriem jaunu antibakteriālo līdzekļu vai to kombināciju pētīšanai. Maģistra darba ietvaros tika izmantoti baktēriju izolāti, kuri iegūti no Latvijas Universitātes mikrobioloģijas kultūru kolekcijas. Darbā tika izmantoti divi Staphylococcus aureus celmi, meticilīna jutīgais un klīniskais celms, un 11 augu komponenšu preparāts AFI. Antibakteriālo līdzekļu efektivitāte tika pārbaudīta ar hinolonu grupas pretmikrobu līdzekli – ciprofloksacīnu un aminoglikozīdu grupas pretmikrobu līdzekli – gentamicīnu. Darba mērķis ir izpētīt augu preparāta AFI darbības efektivitāti kombinācijā ar antibiotikām izmantojot mikrobioloģiskās metodes. No mikrobioloģiskajām metodēm augu preparāta AFI efektivitātes analīzei tika izmantota buljona mikroatšķaidījuma metode. Darba gaitā iegūtie rezultāti norāda, ka augu preparāta AFI kombinācija ar antibakteriālajiem līdzekļiem sniedz pastiprinošu jeb additīvu efektu salīdzinot ar šo antibakteriālo līdzekļu darbību lietojot tos individuālajā terapijā, bet ar hinolonu grupas antibakteriālo līdzekli - ciprofloksacīnu šis efekts bija lielāks nekā ar aminoglikozīdu grupas pārstāvi - gentamicīnu. Dati liecina, ka augu preparātu kombinācija ar antibakteriālajiem līdzekļiem var tikt efektīvi izmantota dažādu infekciju ārstēšanai uz ādas, tādu kā brūču infekcijas, ko izraisa S. aureus. Šādu preparātu farmakoloģiskā forma varētu būt, piemēram, ziede.

There is a worldwide research and interest in increasing the possibility for treatment of various microorganism caused infections. Both nosocomial infections and community infections are one of the biggest threats to public health. Infections caused by resistant microbes are stimulating research for new antimicrobials or their combinations with herbal products. As a part of master’s work, bacterial isolates derived from the University of Latvia’s microbiology culture collection were used. Two strains of Staphylococcus aureus, methicillin sensitive laboratory and the clinical strain and an extract AFI (11 plant components) were used in this study. The effectivness of antimicrobials was tested with two antimicrobal agents: - ciprofloxacin (quinolones group) and the antimicrobials of the aminoglycoside group – gentamicin. The goal of this study was to investigate effectivness of the AFI plant combination with antibiotics using microbiological methods. From the microbiological analysis of the effectivness of the plant preparation AFI, the broth microdilution method was used. The results of the work indicate that the combination of AFI antimicrobials of the plant preparation provides an aggrivating or additive effect compared to the activity of these antimicrobials in individual therapy. Additionally, when tested with the quinolones group antimicrobial such as – ciprofloxacin, this effect was higher than with aminoglycosides group antimicrobial – gentamicin. Data shows that the combinations of plant preparations with antimicrobials can be used effectively to treat various chronical infections of the skin, such as wound infections caused by Staphylococcus aureus. The pharmacological form of such preparations, for example, – ointment could be developed.
Synergistic antibacterial effect of herbal extracts and antibiotics
Keywords: Farmācija; Hinoloni; aminoglikozīdi; AFI; Staphylococcus aureus; sinerģisms