Bērna attiecību ar jaunāku brāli/māsu kvalitātes saistība ar ģimenes kopīgajām ikdienas aktivitātēm - Fjodorova, Marina (Latvijas Universitāte, 2014)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai pastāv saistības bērna attiecību ar jaunāku brāli vai māsu kvalitātei un ģimenes ikdienas kopīgajām aktivitātēm. Pētījuma izlase ir 80 pāri – mātes un bērni no 10-13 gadiem, no kuriem 40 bija meitenes, 40 zēni. Bērnu vidējais vecums ir 11,3 gadi, māšu vidējais vecums ir 35,1 gads. Pētījumā piedalījās bērni ar jaunāku brāli vai māsu ģimenē, bet ne jaunāku par 4 gadiem, no pilnām ģimenēm, kurās nav bērnu no iepriekšējām laulībām. Pētījumā tika izmantotas divas aptaujas – brāļu/māsu savstarpējo attiecību aptauja un ģimenes kopīgo ikdienas aktivitāšu indeksa aptauja. Bērni aizpildīja aptauju par savām attiecībām ar jaunāku brāli vai māsu, mātes – aptauju par ģimenes ikdienas kopīgo aktivitāšu nozīmīgumu un regularitāti, ko adaptējusi un modificējusi bakalaura darba autore. Pētījumā noskaidrots, ka pastāv statistiski nozīmīgas saistības starp bērna attiecību ar jaunāku brāli/māsu kvalitāti un ģimenes kopīgajām ikdienas aktivitātēm. Pastāv statistiski nozīmīga pozitīva korelācija starp brāļu/ māsu konfliktu biežumu un ģimenes iziešanas no mājas un atgriešanās rituālu regularitāti, kā arī pastāv statistiski nozīmīga pozitīva korelācija starp brāļu/māsu Emocionālas tuvības/atbalsta izpausmēm un Laulāta pāra kopā būšanas ieradumu regularitāti. Kā arī, atbildot uz pētījuma jautājumiem par atšķirībām bērnu novērtējumos par savām attiecībām ar brāli/māsu, dažos bērnu savstarpējo attiecību rādītājos ir novērojamas statistiski nozīmīgas atšķirības bērnu sniegtājos novērtējumos atkarībā no bērna-respondenta dzimuma, bērnu diādes vecuma starpības un dzimuma kombinācijas. Iegūtie rezultāti ļauj secināt, ka dažādas bērnu savstarpējo attiecību izpausmes – gan pozitīvas, gan negatīvas - var pozitīvi korelēt ar dažu ģimenes kopīgo ikdienas aktivitāšu biežāku regularitāti vai arī vispār neuzrādīt statistiski nozīmīgas korelācijas, kas, iespējams, saistīts gan ar adaptētās aptaujas uzbūves īpatnībām, gan ar citiem iespējamiem sajauktiem mainīgajiem, kas var ietekmēt pētījuma rezultātus. Tas norāda uz nepieciešamību dziļāk pētīt ģimenes kopīgo ikdienas aktivitāšu lomu ģimenes funkcionēšanas kontekstā un bērnu savstarpējās attiecībās, apzinoties minētos ierobežojumus. Atslēgas vārdi: bērns, brāļu/māsu attiecību kvalitāte, ģimenes kopīgas ikdienas aktivitātes

The aim of this study was to determine the correlation between quality of child relationship with a sibling and family routines in family. The study included 80 participants: 40 girls and 40 boys with their mothers. Children participated were from intact families, with a younger biological sibling aged not younger than 4. The following methods were used in this paper: Sibling Relationship Questionnaire; (Furman & Fuhrmester, 1985) and Family Time and Routine index (McCubbin et al., 1996). The study found that there is statistically significant correlation between the child's relationship with a sibling and family routines in a number of scales. There is a statistically significant positive correlation between sibling relationship’s dimension Conflict and the regularity of Leaving/coming home routines, as well as there is a statistically significant positive correlation between sibling relationship’s dimension Warmth and Couple routines’ regularity. In addition, the study results revealed some statistically significant differences in children's assessments of his/her relationship with a sibling, depending on a gender of child-respondent, sibling dyad’s age combination and gender combination. The results obtained suggest that positive outcomes of sibling relationship do not always correlate positively, but in some cases reveal the opposite, i.e. negative correlation with regularity of family routines. That points to the need of examining the role of family routines in sibling relationship in a greater depth.
Correlation between quality of child’s relationship with a younger sibling and family routines
Keywords: Psiholoģija