Dabiskās vides scēnu uztvere un simulācija datorredzes sistēmā - Kasparsone, Monta (Latvijas Universitāte, 2020)
Dabiskās vides scēnas ir sastopamas ikvienam ikdienā un to pielietojums programmatūrās ir samērā lielas. Tomēr nav īsti bijuši pētījumi, kuros skatās lietotāju viedokli atkarībā no scēnu patikas veida, kaut arī viņi ir galvenā produktu mērķauditorija. Tādēļ darba mērķis ir noskaidrot cilvēku patiku par dažādiem dabiskās vides scēnu tipiem. Lai sasniegtu mērķi, darbā tiek izstrādāts kvazieksperiments, kurā saglabā informāciju par respondentu patiku pret scēnām, to tipiem un reakcijas laiku. Datu analīzei tiek izmantota aprakstošā un secinošā statistika. Pētījuma rezultāti norāda, ka nepastāv korelācijas starp scēnu tipu izvēli un respondentu demogrāfiskajiem datiem, bet varēja novērot kopējo tendenci. Veicot salīdzinājumu starp dažādām kategorijām, vidēji visbiežāk lielāko patiku izraisīja krasti un upes, bet mazāko lauki un tuksnesis.

Natural environment scenes are common to everyone on a daily basis and their use in software is relatively large. However, there haven’t really been any studies that look at the enjoynment of a scene from the users point of view, as they are the main target audience for those products. Therefore, the aim of the study is to find out people's liking about different types of natural environment scenes. In order to achieve the goal, a quasi-experiment is developed, in which information about the respondents liking of the scenes, their types and reaction time is stored. For data analysis descriptive and inferential statistics are used. The results of the study indicate that there is no correlation between the choices of scene types and the demographic data of the respondents, but an overall trend could be observed. Making comparison between different categories, on average the most liked scenes were coasts and rivers, while the least were fields and desert.
Perception and simulation of natural environment scenes in computer vision system
Keywords: Datorzinātne; dabiskās vides scēnas; kvazieksperiments; patika; UX