Tēma par pašnāvību romānos “Anna Kareņina” Ļeva Tolstoja un “Bovarī kundze” Gistava Flobēra. Salīdzinošā analīze - Gorbunova, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2018)
Šis darbs pēta pašnāvības tēmu romānos “Anna Kareņina” Ļeva Tolstoja un “Bovarī kundze” Gistava Flobēra, kuros abi rakstnieki pārstāv mūsdienu sabiedrību, kuros viņi dzīvoja 19.gadsimta otrajā pusē un 20.gadsimta sākumā krīzes laikā un nonāca pie apziņas, kas ir izraisījusi daudzu cilvēku izmisumu un pašnāvību. Esošā pētījuma mērķis ir salīdzināt pašnāvības aspektu šajos romānos. Šajā darbā veikta detalizēta salīdzinošā analīze par pašnāvības aktu pārstāvību: kas satur kvantitatīvu un kvalitatīvu analīzi, leksisko lauku analīzi, leitmotīvu attēlu analīzi un iedarbības attēlu analīzi, psiholoģisku analīzi un, visbeidzot, salīdzinošu analīzi, kas ļauj mums atrast līdzības un atšķirības iepriekšējās analīzēs franču un krievu rakstnieku romānos, lai uz šī pamata atklātu G. Flobēra un L.Tolstoja pasaules redzējumu un radošās metodes īpatnības pašnāvības aspektā, lai apstiprinātu mūsu hipotēzi: G. Flobērs un L. Tolstojs 19.gadsimtā rakstītajos romānos izmanto vienotu sākumpunktu: galvenā varoņa pašnāvību, tomēr tie rada pilnīgi atšķirīgus darbus, kuru pamatā ir dažādi sociāli un politiski iemesli, rakstnieku mentalitāte un raksturs, kas ir veidojis viņu pasaules koncepciju.

The present research studies the topic of suicide in the novels “Anna Karenine” of Léon Tolstoy and “Madame Bovary” of Gustave Flaubert where the two writers represent the modern society in which they lived in the second half of the 19th century and the beginning of the 20th century during the crisis of consciousness, which led many people to despair and suicide. The objective of present research is to compare the aspect of suicide in these novels. We will make a detailed comparative analysis of the representation of suicidal acts which contains quantitative and qualitative analysis, the analysis of lexical fields, the analysis of images of the leitmotive and the analysis of the images of exposure, the psychological analysis and finally, the comparative analysis that allows us to find the similarities and differences of previous analyzes in the novels of French and Russian writers, in order to reveal on this basis the specificities of the worldview and the creative method of G .Flaubert and L.Tolstoy in the aspect of suicide to confirm our hypothesis: G. Flaubert and L. Tolstoy use a common starting point in their novels written in the 19th century: the suicide of the main character, nevertheless they create works completely different based on different social and political reasons, the mentality of the writers and the way of life that formed their conception of the world.
The topic of suicide in novels “Anna Karenine” of Leon Tolstoy and “Madame Bovary” of Gustave Flaubert. Comparative analysis
Keywords: Valodniecība; pašnāvība; salīdzinošā analīze; Anna Kareņina; Bovarī kundze