Latvijas nodokļu sistēmas analīze - Gaismiņa-Zvejniece, Gundega (Latvijas Universitāte, 2010)
Maģistra darba tēma „Latvijas nodokļu sistēmas analīze”, lai arī ir daudz pētīta, tomēr pētījumi tapuši pirms Latvija saskārās ar ekonomisko krīzi un tajos izvirzītie priekšlikumi ir zaudējuši savu aktualitāti. Tādēļ autore uzskata, ka nepieciešams jauns skatījums uz notikumiem Latvijā. Darba mērķis ir izpētīt un izanalizēt Latvijas nodokļu sistēmas attīstības gaitu, kopš neatkarības atjaunošanas, atklājot tajā pastāvošos trūkumus un problēmas, lai izstrādātu priekšlikumus esošās nodokļu sistēmas pilnveidošanai. Maģistra darbs strukturēts 3 nodaļās. Galvenie secinājumi: Latvija nav veidojusi uzkrājumu no strauji pieaugošajiem nodokļu ieņēmumiem pirmskrīzes gados, tādēļ šobrīd nepieciešamos līdzekļus budžeta konsolidācijai nākas meklēt, ceļot nodokļus, lai arī tas ir pretrunā teorētiskajām atziņām. Atslēgvārdi: nodokļi, nodokļu slogs, nodokļu reformas Latvijā.

Although the topic of the Master’s Thesis Analysis of Taxation System in Latvia has already been studied a lot, the previous researches were made prior to Latvia facing the economic crisis, and the suggestions made therein have lost their topicality. Therefore the author considered that the events in Latvia should be viewed from a new perspective. The goal of the Master’s Thesis was study and analysis of the development process of the taxation system in Latvia since regaining independence by detecting the deficiencies and problems therein in order to develop suggestions for improvement of the current tax system. The Master’s Thesis consists of 3 sections. The main conclusions: Latvia has not made provisions from the rapidly increasing tax revenues during the pre-crisis years; therefore currently the means necessary for budget consolidation should be searched for by increase of taxes, although it contradicts to theoretical concepts. Keywords: taxes, tax burden, tax reforms in Latvia.
Analysis of Taxation System in Latvia
Keywords: Ekonomika