Fizioloģiskais pamats dārza zemeņu (Fragaria x ananassa Duch.) šķirņu dažādai izturībai pret parasto tīklērci (Tetranychus urticae Koch), nozīmīgu zemeņu kaitēkli - Samsone, Ineta (Latvijas Universitāte, 2009)
Fizioloģiskais pamats dārza zemeņu (Fragaria Ī ananassa Duch.) šķirņu dažādai izturībai pret parasto tīklērci (Tetranychus urticae Koch), nozīmīgu zemeņu kaitēkli Darba mērķis - noskaidrot ar zemenēm trofiski saistīto posmkāju faunu zemeņu agrocenozē un izpētīt morfoloģiski-bioķīmiskās īpatnības un pretstresa adaptīvās reakcijas dārza zemenēm ar dažādu izturību pret parasto tīklērci (Tetranychus urticae). Zemeņu agrocenozē Pūres DIS konstatēta 55 posmkāju suga, no kurām 41 ir augēdāji, bet 14 zoofāgi. Noskaidrots, ka visizplatītākie zemeņu kaitēkļi ir parastā tīklērce un zemenāju ērce (Phytonemus pallidus). Konstatēts, ka dažādām zemeņu šķirnēm ir atšķirīga izturība pret parasto tīklērci. Tīklērču izturīgajām šķirnēm ir lielāks daudzšūnu dziedzermatiņu skaits un ievainojuma inducēto aizsargreakciju aktivitāte - lielāka etilēna sintēzes intensitāte, oksidatīvo fermentu aktivitāte. Aizsargreakciju regulācija notiek gan pa etilēna, gan jasmonāta transdukcijas ceļu, un to regulētās atbildes reakcijas darbojas neatkarīgi viena no otras.

Physiological basis of difference in susceptibility of strawberry cultivars to two-spotted spider mite (Tetranychus urticae Koch), important pest of strawberry (Fragaria Ī ananassa Duch). The aim of the study was to investigate arthropod fauna of strawberries in Latvia and establish morphological - biochemical characteristics and induced plant defense reactions of strawberry cultivars differing in susceptibility to the two-spotted spider mite (Tetranychus urticae). In total 55 species of invertebrate pests and predators on strawberries have been recorded. The two-spotted spider mite and cyclamen mite Phytonemus pallidus are the most important strawberry pests. Significant differences in resistance levels of T. urticae among strawberry cultivars have been found. Resistant cultivars have a higher number of glandular trihomes and higher ethylene production rates and activities of defense enzymes. The defence reactions induced by spider mites are regulated by jasmonic acid and ethylene signaling pathway and these signals act independently.
Physiological basis of difference in susceptibility of strawberry cultivars to two-spotted spider mite (Tetranychus urticae Koch), important pest of strawberry (Fragaria x ananassa Duch)
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Bioloģija; Dzīvās dabas zinātnes