Vecāku līdzestība aprūpes procesā nodaļā stacionētiem bērniem ar bronhītu - Duļika, Daniela (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma – Vecāku līdzestība aprūpes procesā nodaļā stacionētiem bērniem ar bronhītu. Tēmas aktualitāti pamato - Pēdējos gados, pēc darba autores domām, ir aktualizējies pacientu līdzestības jēdziens. Pasaules Veselības organizācija 2001. gadā aktualizēja diskusijas par līdzestības procesu veselības aprūpē. Līdzestība tiek saprasta kā ilgstošs, dinamisks, komplekss un saskaņots uz sadarbību vērsts process starp līdztiesīgiem dalībniekiem. Līdz ar to ir nepieciešama vecāku un māsu sadarbība, vecāku līdzestība un iesaiste bērnu izmeklēšanas un ārstēšanas procedūrās, fizioloģisko vajadzību nodrošināšanā, medikamentu saņemšanā, atbalsta un drošības sajūtas nodrošināšanā. Vecāki vislabāk saprot savu bērnu, viņa vajadzības un var darboties kā starpnieks starp bērnu un aprūpes personālu. Savukārt māsas izglīto vecākus par slimības norisi, bērnam nepieciešamo aprūpi, bet viņi vēlāk var izmantot šīs zināšanas, aprūpējot bērnus mājas apstākļos. Darba mērķis - noskaidrot vecāku līdzestību aprūpes procesā nodaļā ar bronhītu stacionētiem bērniem vecumā no 1 līdz 16 gadiem. Pētniecības uzdevumi – 1. Analizēt literatūru un jaunākos zinātniskos pētījumus par bronhītu, to veidu, ārstēšanu, aprūpes principiem bērniem un vecāku līdzestību bērnu aprūpes procesā stacionārā. 2. Analizēt V. Hendersones māszinību teoriju saistībā ar bakalaura darbu.3. Izstrādāt aptaujas anketu un veikt vecāku aptauju. 4. Apkopot un analizēt iegūtos rezultātus. 5. Izstrādāt secinājumus un ieteikumus vecāku līdzestības uzlabošanai. Izvirzītais pētnieciskais jautājums - kāda ir vecāku līdzestības nozīme aprūpes procesā nodaļā ar bronhītu stacionētiem bērniem vecumā no 1 līdz 16 gadiem. Pētniecības metode – kvantitatīvā pētījuma metode. Pētījuma instruments – aptaujas anketas jautājumi. Pētījuma rezultāti – pētījuma ietvaros tika sasniegts pētījuma mērķis, kā arī tika atbildēts uz pētījuma jautājumu.

Topic of the bachelor's thesis - Parental cooperation in the process of care for children with bronchitis in the ward. The topicality of the topic is justified - In recent years, according to the author of the paper, the concept of patient co-existence has become relevant. In 2001, the World Health Organization brought up the discussion about the equality process in health care. Coexistence is understood as a long-term, dynamic, complex and coordinated cooperative process between equal participants. Therefore, the cooperation of parents and sisters, the assistance and involvement of parents in the examination and treatment procedures of children, providing physiological needs, receiving medication, providing support and a sense of security is necessary. Parents best understand their child and their needs and can act as an intermediary between the child and the care staff. On the other hand, the nurses educate the parents about the course of the disease, the care the child needs, but they can later use this knowledge when caring for the children at home. The aim of the thesis is to find out the participation of parents in the care process in the ward for children hospitalized with bronchitis aged 1 to 16 years. Research tasks – 1. To analyze the literature and the latest scientific research on bronchitis, its type, treatment, principles of care for children and parental participation in the process of inpatient child care. 2. Analyze V. Henderson's theory of nursing in connection with the bachelor thesis. 3. Develop a survey questionnaire and conduct a parent survey. 4. Summarize and analyze the obtained results. 5. To develop conclusions and recommendations for improving parental cooperation. The proposed research question - what is the importance of parental presence in the care process in the ward for children hospitalized with bronchitis aged 1 to 16 years. Research method – quantitative research method. Research instrument – survey questions. Research results - within the framework of the research, the research goal was achieved, and the research question was answered. Keywords - care, companionship, acute bronchitis, children, inpatient, companionship, meaning
Parental cooperation in the process of care for children with bronchitis in the ward
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; Aprūpe; Līdzestība; Akūts bronhīts; Bērni; Stacionārs