Pacientu aprūpe un izglītošana stacionārā ar prostatas ļaundabīgu audzēju - Gernere, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma – “Pacientu aprūpe un izglītošana stacionārā ar prostatas ļaundabīgu audzēju.” tika izvēlēta, jo priekšdziedzera vēzis ir visbiežāk sastopamais vīriešu urīnizvadsistēmas un dzimumorgānu sistēmas audzējs. Priekšdziedzera vēzis ir galvenais Latvijas vīriešu nāves iemesls, pēc sirds un asinsvadu slimībām. Salīdzinājumā ar citiem audzējiem, prostatas vēzis ir mazāk agresīvs, un savlaicīgi apmeklējot ārstu, to var atklāt agrīnās stadijās, un sākt ārstēšanu. Viens no ārstēšanas veidiem ir ķirurģiskā iejaukšanās. Tā notiek stacionārā un pacients saņem gan ārstēšanu, gan pirms, gan pēcoperācijas aprūpi. Darba mērķis ir noskaidrot aprūpi un izglītošanu stacionārā pacientiem ar ļaundabīgu prostatas audzēju. Lai sasniegtu mērķi, tika izvirzīti sekojošie pētniecības uzdevumi: veikt literatūras analīzi par pacientu ar ļaundabīgu prostatas audzēju pirms un pēcoperācijas periodā; analizēt H. Peplau māszinību teoriju; izstrādāt pētījuma instrumentu – daļēji strukturētu interviju māsām; veikt pilotpētījumu un pētījumu; analizēt un apkopot intervijā iegūtos datus; izstrādāt secinājumus. Pētniecības jautājums ir sekojošs: Kāda ir pacientu ar ļaundabīgu prostatas audzēju aprūpe un izglītošana stacionārā? Pētniecības instruments ir daļēji strukturēta intervija māsām. Pētniecības metode – kvalitatīva. Bakalaura darba noslēgumā autore ir veikusi secinājumus. Darbs apjoms 63 lpp, darbā izmantoti 43 literatūras avoti. Atslēgas vārdi: ļaundabīgs audzējs, pacients, pirmsoperācijas aprūpe, pēcoperācijas aprūpe, izglītošana.

The topic of the bachelor’s thesis, “Care and Education of Patients with Malignant Prostate Tumors,” was chosen because prostate cancer is the most common tumor in male urinary and reproductive systems. In Latvia, prostate cancer is the leading cause of death after cardiovascular diseases among men. Compared to other types of cancer, prostate cancer is less aggressive, and, with timely visits to a doctor, it can be detected in its early stages, allowing treatment to begin promptly. One of the treatment methods is surgical intervention, which takes place in a hospital, where the patient receives both preoperative and postoperative care. The thesis aims to explore the care and education provided to patients with malignant prostate tumors in hospitals. To achieve this aim, the following research tasks were set: Perform an analysis of literature on preoperative and postoperative care for patients with malignant prostate tumors; analyze H. Peplau’s nursing theory; develop a research instrument – a semi-structured interview for nurses; conduct a pilot study and main research; analyze and summarize the data obtained from the interviews; develop conclusions. The research question is: What is the care and education provided to patients with malignant prostate tumors in hospitals? The research instrument is a semi-structured interview with nurses. The research method is qualitative. At the end of the bachelor’s thesis, the author has concluded. The thesis comprises 63 pages, and 43 sources were used. Keywords: malignant tumor, patient, preoperative care, postoperative care, education.
Care and Education of Patients with Malignant Prostate Tumors
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; ļaundabīgs audzējs; pacients; pirmsoperācijas aprūpe; pēcoperācijas aprūpe, izglītošana.; izglītošana.