Juridiskas personas maksātnespējas procesa pasludināšanas priekšnoteikumi, sekas un ar to saistītie problēmjautājumi - Seiksts, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2013)
Maksātnespēja ir ar tiesas spriedumu konstatēts parādnieka stāvoklis, kurā tas nespēj nokārtot savas saistības. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt juridiskas personas maksātnespējas procesa ierosināšanas un pasludināšanas priekšnoteikumus, sekas un ar to saistītos problēmjautājumus. Noteiktā mērķa sasniegšanai autors izvirza vairākus uzdevumus, tostarp, veikt juridiskās personas maksātnespējas procesa pasludināšanas priekšnoteikumu izpēti un norādīt uz juridiskas personas maksātnespējas procesa pasludināšanas īpatnībām un problemātiku praksē. Īpašu uzmanību autors darbā pievērsa apgalvojumam, ka Jaunā Maksātnespējas likuma 57. panta otrajā un trešajā punktā minēto maksātnespējas pazīmju konstatēšana nevar būt par pamatu, lai izvērtētu parādnieka faktisko stāvokli, pretējā gadījumā pat neliela parāda nesamaksāšanas gadījumā komersants var tikt pasludināts par maksātnespējīgu. Sverot sabiedrības un komersanta intereses, autors piedāvā savus risinājumus. komersants maksātnespēja pazīmes pasludināšana

Insolvency is by a court judgment recognised debtor position where it is unable to meet its obligations. Bachelor's thesis was to analyze Insolvency proceedings of a legal person the consequences of proposal and the proclamation and related issues. Achievement of the purposes the author raises a number of challenges, including the proclamation of insolvency proceedings of a legal person prerequisite analysis and indicate the proclamation of insolvency proceedings of a legal person characteristics and problems in practice. Particular attention author focuses to the statement that the new Insolvency Act Section 57 in the second and third paragraphs features of insolvency proceedings of signs can not be the basis to assess the actual situation of the debtor, otherwise even a small debt not paid, may be initiating insolvency proceedings. In assessing the interest of public and interest of merchant, the author also provides his solutions. merchant insolvency features proclamation
The problematic and related issues in relation to the declarations, consequences in insolvency proceedings of legal persons
Keywords: Juridiskā zinātne