Ieceļotāju integrācijas vēlme – mīts vai realitāte? Situācijas salīdzinājums Vācijā un Latvijā - Kirillova, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba tēma ir ieceļotāju integrācijas vēlme, - balstoties uz situācijas salīdzinājumaVācijā un Latvijā. Bakalaura darbā tiek aplūkoti divu dažādu minoritāšu integrācijas piemēri divās Eiropas valstīs: turku integrācija Vācijā un krievu integrācija Latvijā. Darba gaitā tiek skaidrots, kas ir migracija un integrācija, kā abas Eiropas savienības valstis izskaidro jēdzienu ‘integrācija‘, un kā šī integrācija noritVācijā un Latvijā. Abu valstu integrācijas veidu salīdzinājums tiek veikts, balstoties dažādu aspektu analīzē. Tiek aplūkoti vēsturiskie aspekti, kuru dēļ minoritātes atrodasVācijā un Latvijā, minoritāšu un nacionālo iedzīvotāju kultūras atšķirības un līdzības, kā arī tiek analizētaVācijas un Latvijas politika, proti, ko politiķi domā par minoritāšu integraciju un kas tiek piedāvāts integrācijas uzlabošanai, piemēram, valsts valodas apgūšanas kursi, vispārējās izglītības principi Vācijā un Latvijā. Pētijuma rezultāti rāda, ka abām Eiropas valstu lielākajām minoritātēm, neskatoties uz ilglaicīgu klātbūtni, tomēr vēl ir konstatējamas integrācijas problēmas. Abas minoritates ir atšķirīgas, gan kūltūras, gan releģijas aspektu dēļ, tomēr abām ir vērojamas problēmas ar valsts valodas apgūšanu, kas nereti palēnina integrāciju. Turklāt, ja Vācijā, vāciešu un turku savstarpējā integrācija ir apgrūtināta arī kultūras atšķirību dēļ, tad Latvijā lielākā problēma ir saistīta ar to, ka valsts politika cenšas ierobežot minoritāšu tiesības mācīties dzimtajā valodā. Šā iemesla dēļ iespējama negatīva attieksme pret valsts politiku, jo minoritātes pārstāvji nesaista sevi ar valsts kultūru un necenšas integrēties pilnībā. Noslēgumā tiek secināts, ka minoritates savā būtībā ir dažādas, sākot ar viņu atrašanās iemeslu Eiropas valstīs un beidzot ar viņu kultūru. Tātad, integrācija norit dažādi – gan balstoties uz minoritāšu atšķirībam, gan arī uz valsts politiskajiem nosacījumiem, kuri ne vienmēr sekmē minoritāšu integrāciju.

The topic of Bachelor Thesis is Immigrant Willingness to Integrate, - based on comparison of situation in Germany and Latvia. In Bachelor work are shown two different examples of the integration of minorities in two European countries: integration of Turkish people in Germany and the integration of Russian people in Latvian. In progress of the work it is made clear what migration and integration is, and how both European countries explain the concept of term ‘integration’, and how this integration takes place in Germany and Latvian. Comparison of both types of integration in countries is based on various aspects of the analysis. It is dealt with historical aspects, due to which minorities exist now in Germany and Latvia, are looked through cultural differences and similarities of minorities and national population, and as well is analyzed policy of Germany and Latvia, what thoughts of politicians about integration of minorities are and what is offered for improvement of integration, for example, offered language courses and general principles of education in Germany and Latvia. The study results show that both largest minorities of countries, despite the long term presence in countries, still deal with integration problems. Both minorities are different, both in cultural and religious aspects, however, they both seem to be problematic in learning of national language, due to which integration is being slowed. In addition, if in Germany, the mutual integration of Germans and Turks is complicated due to cultural differences, then Latvia's biggest problem lies in the fact that policy of the country seeks to restrict the rights of minorities to learn in their mother tongue. For this reason, negative attitude may occur towards the policy of the country, because minorities do not tie themselves to country's culture and do not seek to integrate fully. In conclusion it is noted, that both minorities in its essence are different, starting with purpose of their staying in European countries and ending with their culture. Therefore it is concluded that movement of integration is different both based on the differences of minorities and political conditions that are not necessarily always contributed to integration of minorities.
Imigrant Willingness to Integrate – Myth or Reality? Comparison of Situation in Germany and Latvia
Keywords: Valodniecība; Integrācija; Migrācija; Vācija; Latvija; Turki