Jauniešu ar problemātisku uzvedību pieredze atbalsta centros Rīgā - Zapane, Renāte (Latvijas Universitāte, 2024)
Pētījums ir par jauniešu, kuriem raksturīga problemātiska uzvedība pieredzi atbalsta centros Rīgā. Pētījuma mērķis ir izpētīt, kā uzturēšanās Rīgas jauniešu centros ietekmē veiksmīgas pieredzes piedzīvošanu jauniešiem ar problemātisku uzvedību. Pētnieciskie jautājumi ļauj saprast, kā bērnības pieredze ietekmējusi problemātiskas uzvedības veidošanos, kā jauniešu centri palīdz jauniešiem gūt veiksmīgu pieredzi, un kā stereotipi un birkošana plašākā kontekstā ietekmē jauniešus un centrus, kurus viņi apmeklē. Mērķu sasniegšanai tika veiktas 6 daļēji strukturētas intervijas ar jauniešiem, kuriem raksturīga problemātiska uzvedība un kuri apmeklē kādu Rīgas jauniešu atbalsta centru, kā arī eksperta intervija. Pētījums tiek balstīts uz divu teorētisko pieeju bāzes: nelabvēlīgo bērnības pieredžu (ACE) teorijas un labas dzīves modeļa (GLM) teorijas. Uzvedības traucējumi lielā daļā gadījumu rodas no nelabvēlīgām bērnības pieredzēm. Jauniešu pieredze atbalsta centros ir atšķirīga, bet kopumā vērtēta kā attīstībai nozīmīgas pārmaiņas veicinoša. Sabiedrībā valdošie stereotipi, jauniešu un atbalsta centru birkošana mazina jauniešu motivāciju mainīties. Atbalsta centra darbinieki bieži ieņem nozīmīgu lomu jauniešu dzīvēs.

The research is about the experiences of young people with problematic behavior in support centers in Riga. The aim of this study is to investigate how staying in Riga youth centers affects successful experiences for young people with problematic behavior. The research questions allows to understand how childhood experiences have influenced the development of problematic behavior, how youth centers help young people to have successful experiences, and how stereotypes and labeling in a wider context affect young people and the centers they attend. To achieve the objective, the author conducted 6 semi-structured interviews with young people who are characterized by problematic behaviour and who visit a Riga youth support center, as well as an expert interview. The research is based on two theoretical approaches: the Adverse childhood experiences (ACE) theory and the Good life model (GLM) theory. Behavioral disorders in most cases arise from adverse childhood experiences. The experience of young people in support centers is different, but generally it is evaluated as promoting significant changes for development. Stereotypes prevailing in society, labeling young people and support centers weaken the motivation of young people to change. Support center staff often play an important role in young people’s lives.
Experience of young people with problematic behavior in support centres in Riga
Keywords: Socioloģija; jaunieši; problemātiska uzvedība; jauniešu centrs; atbalsta centrs; nelabvēlīgas bērnības pieredzes