Džini islāmā - Kilbloks, Kristaps (Latvijas Universitāte, 2011)
Šajā darbā noskaidroju un izklāstīju džinu nozīmi islāmā. Mans mērķis ir vērst uzmanība uz islāma uzskatiem par cilvēku, džinu un Dieva savstarpējām attiecībām, kā arī džinu un cilvēka vietu un lomu uz Zemes. Mana darba tēze: islāmā džini ir cilvēku un Dieva attiecību harmonizētāji. Darbs sadalīts divās galvenās daļās. Pirmā, apraksta džinu idejas vēsturisko ģenēzi līdz islāma demonoloģijai,t.i. ievads Mezopotāmijas, Asīrijas, jūdu, senās Grieķijas demonoloģijā. Otrā daļa ir morfoloģiska, kurā sistemātiski tiek izklāstīti islāmiskās ortodoksijas uzskati par džiniem. Nodaļā ietilpst apraksts par džinu dzīves telpu, reliģisko praksi, iemiesošanos cilvēkā un eksorcismu. Atslēgvārdi: islāms, džini, demonoloģija, islāmiskā ortodoksija, eksorcisms.

In this paper I have addressed the importance of Jinn in Islamic religion. My objective was to ascertain the relationship between the people of Islam, jinn and God. Therefore acknowledging the role of human and jinn on earth. My thesis: The role of a Jinn in Islam is to harmonize relationship between God and human. The paper is divided in two main chapters. The first chapter turns attention to the history of jinn before Islamic demonology, i.e. presents an introduction to Mesopotamian, Assyrian, Jewish and ancient Greek demonology and to religious views. The second chapter addresses the morphology of Islamic orthodox on the issue of jinn. Chapter includes description of living space, religious life of jinn, also jinn possessions and exorcism. Keywords: Jinn, Islam, Islamic ortodoxy, demonology, exorcism.
Jinns in Islam
Keywords: Teoloģija un reliģiju zinātne