Helicobacter Pylori eradikācijas terapiju izraisīto blakusparādību analīze - Andiņa, Inese (Latvijas Universitāte, 2014)
Kuņģa vēža attīstībā būtisks riska faktors ir H.pylori. Inficētība ar H.pylori mazinās, taču Latvijā joprojām ir augsta saslimstība ar kuņģa vēzi. Kā viena no pieejām cīņai ar kuņģa vēzi Latvijā ir visiem pieaugušajiem noteikt un likvidēt H.pylori, taču eradikācijas terapijas laikā daudzi pacienti saskaras ar blakusparādībām, kas var ietekmēt līdzestību un terapijas efektivitāti. Darba mērķis ir izpētīt blakusparādības un to izteiktību dažādām Latvijā izmantotām H.pylori eradikācijas terapijām. Pētījumā tika iekļauti 237 pacienti pēc H.pylori eradikācijas terapijas, kas nākuši uz kontroli noteikt, vai iepriekšējā eradikācija bijusi sekmīga. Rezultāti norāda, ka eradikācijas terapijas laikā 37,97% pacientu saskaras ar blakusparādībām, no kurām ļoti izteiktas ir 40% pacientu, izteiktas-11,11%. Blakusparādību dēļ tikai 2 pacienti (0,84%) pārtrauca ārstēšanu. Biežākās konstatētās blakusparādības-rūgta garša mutē (52,69% gadījumu), diareja (31,18%), astēnija (29,03%) un slikta dūša (20,43%)

The level of infections with H.pylori in Latvia diminishes and there is high morbidity level with stomach cancer.As one of the options in struggle against stomach cancer in Latvia is to diagnose and eradicate H.pylori to all adults.During eradication therapy a lot of patients encounter side effects,which can influence the effectiveness of the therapy. Aim of the research work is to investigate H.pylori eradication therapies in Latvia side effects and their explicity.In the research were included 237 patients after having H.pylori eradication therapy,who come to control the progress of the previous therapy.During the eradication therapy 39,24 % patients have side effects,from which very explicit side effects have 40% patients,explicit–11,11%. Because of the side effects 2 patients(0,84%)stopped their treatment. The most often encountered side effects were:bitter taste in mouth(49 patients or 52,69% of cases),diarrhoea(29 patients or 31,18%),asthenia(27 patients or 29,03%),nausea(20,43%)
The analysis of Helicobacter Pylori eradication therapy side effects
Keywords: Farmācija