Latvijas eksporta apjoma faktoru ietekmes novērtējums. - Medvedevs, Vladimirs (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darbā ar tematu “Latvijas eksporta apjoma faktoru ietekmes novērtējums” tiek apskatīts eksporta pašreizējais stāvoklis un attīstības tendences Latvijas un pasaules mērogā, to apjomu ietekmējošie faktori un novērtēta to ietekmes pakāpe. Latvijas uzņēmumiem šis jautājums ir viens no būtiskākajiem, ja to mērķis ir attīstīt savu darbību un neapstāties vietēja tirgus, kas ir salīdzinoši neliels. Darba galvenais mērķis ir veikt eksporta apjomu ietekmējošo faktoru analīzi un noteikt to saistības ciešumu ar galējiem eksporta rādītājiem. Nodefinējot un aprakstot Latvijas eksportu ietekmējošos faktorus, tiek veikta to ietekmes regresijas analīze, ar kuru tika atrasts faktoru saistību ciešums ar eksporta kopējiem apjomiem, tādējādi radot iespēju paredzēt cik liela mērā viena faktora izmaiņas ietekmēs eksportspēju.

The bachelor thesis with name “Evaluation of the impact of Latvian export volume factors” includes the current state of export and development trends of it in context of Latvia and the world, defines the impact factors and evaluates the impact degree of them. For Latvian entrepreneurships this topic is one of the main questions, if there is a goal to develop operations and not to stop within the local market, which is relatively narrow. The main goal of the thesis is to analyze the factors which influence exports volumes and to define the degree of their impact on export indicators. After describing the factors which influence export, a regression analysis of their impact is done taking the Latvian data, after which was found the degree of impact on total export volumes, thus creating an opportunity to predict how the changes of one factor will affect export capacity.
Evalution of the impact of Latvian export volume factors.
Keywords: Vadībzinātne; eksports; faktoru ietekme; regresijas analīze