Vides un raksturu īpatnības Tomasa Hārdija romānos - Ošāns, Andris (Latvijas Universitāte, 2009)
Šis bakalaura darbs analizē divus Tomasa Hārdija agrīnos romānus. Pētījuma mērėis ir pierādīt, ka abi romāni Zilo acu pāris un Tālu no trakojošā pūĜa ir līdzīgi. Tie balstās uz tēlu savstarpējām attiecībām. Darba sākumā aplūkota Hārdija morālo un estētisko uzskatu attīstība. Atklājas rakstnieka attieksme pret vidi un izpratne par cilvēciskajām attiecībām. Panāktais efekts ir nolemtības un brīvas gribas pretstats. Darba noslēgumā secināts, ka abi romāni ir līdzīgi.

The present Bachelor Thesis analyzes two Hardy’s early novels. The goal of this paper is to prove that both novels A Pair of Blue Eyes and Far from the Madding Crowd are similar. They are based on characters’ mutual relationships. In the beginning, the present paper reviews the development of Thomas Hardy’s moral and aesthetic views. It shows Hardy’s attitude towards the environment and his understanding of human relationships. The achieved effect is a contrast of fate and free will. The Conclusions arrived at the following: both novels are similar.
Peculiarities of Character and Environment in Thomas Hardy's Novels
Keywords: Filoloģija