Tiesības uz sevis neapsūdzēšanu konkurences tiesību lietu izpētē - Lauberga-Laukenberga, Arta (Latvijas Universitāte, 2024)
Tiesības neapsūdzēt sevi ir starptautiski atzīts tiesību aizsardzības princips, kas izriet no tiesībām uz taisnīgu tiesu un līdzsvaro valsts varu un apsūdzētās personas tiesības konkrētā tiesību pārkāpuma izmeklēšanā. Ņemot vērā konkurences iestāžu kompetenci izmeklēt konkurences tiesību pārkāpumus un piemērot ievērojamus sodus gadījumos, kad šādi pārkāpumi konstatēti, tiesībām neapsūdzēt sevi būtiska loma arī konkurences tiesību pārkāpumu izmeklēšanā, lai nodrošinātu tirgus dalībnieku tiesību aizsardzību un izmeklēšanas procesa taisnīgumu un integritāti. Maģistra darbā “Tiesības uz sevis neapsūdzēšanu konkurences lietu izpētē” apskatīts tiesību neapsūdzēt sevi saturs un būtība, noskaidrots to tvērums konkurences tiesību pārkāpumu izmeklēšanā un veikta Eiropas Cilvēktiesību tiesas un Eiropas Savienības tiesas judikatūras salīdzinoša analīze, lai atbildētu uz jautājumu, vai saskaņā ar Eiropas Savienības un nacionālo konkurences tiesību regulējumu konkurences tiesību pārkāpumu izmeklēšanā tirgus dalībniekiem tiek nodrošināta tiesību neapsūdzēt sevi aizsardzība atbilstoši tiesību aizsardzības standartam, ko paredz Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 6. pants un Eiropas Cilvēktiesību tiesas judikatūra. Atslēgvārdi: tiesības uz sevis neapsūdzēšanu, konkurences tiesības, Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencija, tirgus dalībnieku pamattiesību aizsardzība.

Privilege against self-incrimination is an internationally recognized principle, which derives from the right to a fair trial and preserve balance between the powers of the state and the protection of the rights of person accused. Considering the competence of competition authorities to investigate violations of competition law and to apply significant penalties in cases where such violations are found, the privilege against self-incrimination also plays an important role in the investigation of violations of competition law, to ensure the protection of the rights of undertakings and fairness and integrity of the investigation process. The master's thesis “Privilege against self-incrimination in the investigation of competition cases” examines the nature of privilege against self-incrimination, clarifies the scope of its application in the investigation of competition law cases and conducts a comparative analysis of the case law of the European Court of Human Rights and the Court of Justice of the European Union in order to answer the question whether, in accordance with the European Union and national competition law in the investigation of competition law violations, undertakings are provided with the same protection of privilege against self-incrimination as provided by Article 6 of the ECHR and ECtHR jurisprudence. Keywords: privilege against self-incrimination, competition law, Convention for the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms, protection of fundamental rights of undertakings.
Privilege against self-incrimination in the investigation of competition law cases
Keywords: Juridiskā zinātne; tiesības uz sevis neapsūdzēšanu; konkurences tiesības; Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencija; tirgus dalībnieku pamattiesību aizsardzība