Biometriskās identitātes pārbaudes sistēmas izmantošana organizācijās - Uzulēna, Zane (Latvijas Universitāte, 2015)
Piekļuves kontroles sistēmu izmantošana uzņēmumos ir kļuvusi par ierastu parādību. Vairumā organizāciju ieviestas klasiskās identifikācijas tehnoloģijas, personāla plūsmu regulējot ar dažādiem palīglīdzekļiem, piemēram, elektronisko atslēgu, viedkarti un pieejas kodu. Tajā pašā laikā lielāku popularitāti iemantojušas biometriskās personas atpazīšanas metodes, kas izmanto unikālus, katram indivīdam piemītošus, parametrus, piemēram, pirkstu nospiedumu, sejas, acs varavīksnenes attēlu un balsi, tādējādi atvieglojot darbinieku pārvietošanos un paaugstinot drošības līmeni uzņēmumā. Lai pārliecinātos par biometriskās piekļuves sistēmas efektivitāti, diplomdarbā pētīta situācija informācijas tehnoloģiju pakalpojumu sniedzēja darba vidē, kur tā ir sekmīgi integrēta, kā arī analizētas pirkstu nospiedumu atpazīšanas metodes priekšrocības un trūkumi. Problemātika saskatīta sociālo pakalpojumu sfēru pārstāvošā iestādē, kur klientu pasargāšanas nolūkos ieviesta tradicionālā piekļuves kontroles sistēma, kas galveno funkciju pilnvērtīgi nav spējīga sniegt, tāpēc darbā pamatota biometriskās sistēmas ieviešanas nepieciešamība arī šajā iestādē.

The use of access control systems has become a common occurrence in companies. In number of organizations classic identification technologies have been introduced, regulating the flow of personnel with various aids, for instance, an electronic key, a smart card and an access code. At the same time, biometrical methods of person recognition have become more popular, which entails the usage of unique, characteristic parameters every individual possesses, for example, fingerprints, face and eye iris’s images and voice, thus facilitating the movement of employees and increasing the level of company’s safety. To verify the effectivity of biometrical access systems, throughout this thesis the situation within the information technology’s service provider’s work environment has been researched where the biometrical access system has been integrated, analyzing the advantages and disadvantages of fingerprint recognition method. The main problem has been identified within a social service establishment, where for the client protection purposes has been introduced traditional access control system, which is unable to provide its main function. This is the reasoning behind the need of implementation of biometrical system in this establishment as well.
The use of biometric identity verification within organization
Keywords: Vadībzinātne; Biometrija; Piekļuves sistēmas; Pirkstu nospiedumu atpazīšana