4 - 5 gadīgu bērnu saskarsmes prasmju sekmēšana rotaļās - Āboliņa, Inese (Latvijas Universitāte, 2017)
Kvalifikācijas darba nosaukums ir “4 – 5 gadus vecu bērnu saskarsmes prasmju sekmēšana rotaļās”. Darba autors ir Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes 1.līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmas “Pirmsskolas izglītības skolotājs” studente Inese Āboliņa. Mērķis: izzināt rotaļas izmantošanas iespējas vidējā pirmsskolas vecuma bērnu saskarsmes prasmju veicināšanai. Darba pirmajā daļā pētījuma autore analizē vidēja pirmsskolas vecuma bērnu saskarsmes prasmju attīstību rotaļās. Uzmanība tiek vērsta uz saskarsmes un socializācijas jēdziena izzināšanu, uz bērnu vecumposmu attīstības likumsakarību analīzi, kā arī uz rotaļas un tās būtības izzināšanu teorētiskajā literatūrā. Darba otrajā daļā autore veic empīrisko pētījumu, izmantojot novērošanu un pedagoģisko eksperimentu, lai analizētu 4 – 5 gadus vecu bērnu saskarsmes prasmju attīstības iespējas, izmantojot rotaļu kā metodi. Pētījuma praktiskajā daļā tika apstiprināta izvirzītā hipotēze, ka 4 – 5 gadus vecu bērnu saskarsmes prasmes rotaļās izdosies sekmēt, ja mērķtiecīgi tiks izvēlētas bērnu vecumposmam atbilstošas rotaļas un ja rotaļas atbildīs bērnu interesēm, pieredzei un vajadzībām. Tika pierādīts, ka rotaļa sekmē 4 – 5 gadus vecu bērnu saskarsmes prasmju attīstību. Darba apjoms ir 60 lpp., t.sk. 7 attēli, 3 tabulas, 1 pielikums, izmantoti 27 informācijas avoti.

The title of qualification work is “Communication skill promotion through gaumes for 4 – 5 year old children. Author ow work is student from University of Latvia Inese Abolina. The aim of qualification work is to explore the possibilities of using the play for promoting the interpersonal communication skills of middle-aged preschoolers. In the first chapter the autor of work analyzes the development of middle – aged children’s communication skills in play. The focus is on understanding the concept of communication and socialization, analyzing the develpment of middle – aged children and on studying of the game and its esence in the theoretical literature. In the second chapter author carries out practical study using observation and pedagogical experiment. She analyzes the development of 4 – 5 year olde children communication skills using the play as method. The hypothesis of the research is approved: Children's communication skills of children aged 4-5 years will be able to be promoted if the games appropriate for the children's age group are targeted and if the games will meet children's interests, experience and needs. It has been shown that the play promotes to the development of communication skills of children aged 4-5 years. The thesis consists of 60 pages, including 7 figures, 3 tables, 1 attachment and the list of 27 references.
Communication skill promotion through games for 4 - 5 year old children
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; rotaļa; saskarsme; bērni; pedagogs - atbalsts; rotaļu darbība