Daugavas piesārņojuma avoti dabas lieguma "Daugava pie Kaibalas" labajā piekrastē - Lukašunas, Mārcis (Latvijas Universitāte, 2012)
Daugava pieder pie prioritārajiem karpveidīgo zivju ūdeņiem, kura ir viena no lielākajām upēm Latvijā. Ņemot vērā tās ģeogrāfisko atrašanas vietu ir pakļauta antropogēnā piesārņojuma riskam. Bakalaura darba mērķis ir novērtēt pētāmā posma, tajā skaitā dabas lieguma "Daugava pie Kaibalas", krasta zonas ūdens ķīmisko sastāvu, un Daugavas labās piekrastes teritorijas ietekmi uz to. Darba gaitā veiktas ūdens paraugu analīzes, izmantojot ūdens ķīmiskās analīžu metodes. Nobeigumā ietverta iegūto hidroķīmisko rādītāju datu analīze, izvērtēti iespējamie cēloņi un salīdzinātas ūdens ķīmiskā stāvokļa izmaiņas laika periodā. Darba beigās izdarīti secinājumi par ūdens kvalitāti un punktveida piesārņojuma avotiem šajā Daugavas posmā. Darbs ir izstrādāts uz 50 lapaspusēm un tam ir 3 nodaļas. Darbā ir ietvertas 2 tabulas un 11 attēli, veikto analīžu datu un rezultātu atspoguļošanai, kā arī darbam ir 3 pielikumi. Darba veidošanā izmantots 51 literatūras avots.

River Daugava belongs to priority cyprinid waters, and it is one of the largest rivers in Latvia. Due to it`s geographical location river are exposed to anthropogenic pollution risk. Aim of the Bachelors is to assess researched river stage, including nature reserve "Daugava pie Kaibalas", coast zone water chemical condition, and river`s right coastal area impact on it. Performed water samples analysis during work, using water chemical analysis methods. In conclusion are included obtained hydrochemical parameters data analysis results, possible causes, and water chemical condition changes in time period, at the end of the work were made general conclusions about water quality and local pollution sources in this river stage. Work is designed on 51 pages and it has 3 sections. Work includes 2 tables and 11 images for data analysis results presentation, as well as it have 3 appendixes. 51 literature source is used to create this work.
Pollution sources of the River Daugava from the right bank at protected area "Daugava at Kaibala”
Keywords: Vides zinātne