Kolonijās ligzdojošo putnu ietekme uz Kaņiera ezera salu augšņu mikroartropodiem - Atmata, Līga (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darbā ir veikts pētījums par koloniju putnu ietekmi uz apkārtējo vidi Kaņiera ezera salu biotopos. Apkopoti materiāli par invazīvās putnu sugas jūras kraukļa Phalacrocorax carbo iedzīvošanos Latvijas teritorijā, kolonijās ligzdojošo putnu atstāto iespaidu uz veģetāciju, augsni un veģetācijas izmaiņām to ietekmētajās teritorijās. Pētījuma mērķis ir noskaidrot kādu iespaidu kolonijās ligzdojošie jūras kraukļi atstāj uz augsnes mikroartropodiem - kolembolām un augsnes ērcēm nelielās ezera salās Kaņiera ezerā. Pētījumā konstatēta statistiski būtiska koloniju putnu ietekme uz augsnē dzīvojošajām bruņērcēm (Oribatei) Kaņiera ezera Egļu salā. Neietekmētajā Riekstu salā bruņērču blīvums vairāk kā trīs reižu pārsniedz bruņērču blīvumu putnu apdzīvotajā Egļu salā. Ietekme uz augsnes plēsīgajam ērcēm (Mesostigmata) un kolembolām (Collembola) nav būtiska. Darba apjoms ir 43 lappuses, tas sastāv no 3 nodaļām. Darbā iekļauti 17 attēli, 2 tabulas un 4 pielikumi. Atslēgas vārdi : jūras krauklis, putnu kolonijas, kolembolas, augsnes ērces, Kaņieris

The bachelor work gives information about piscivorous colonial bird impact to environment and small island ecosystem in Lake Kaņieris. Here is material about invasion of Great cormorant Phalacrocorax carbo and expansion in Latvia’s area, colonial bird impact to vegetation, soil and vegetation changes in colonial bird affected areas. The aim of this research is to find out how colonial breeding birds - Great cormorant affect soil microarthropods - collembola and soil mites in small islands in Lake Kaņieris. In research established statistical disparity impact between soil mites (Oribatei) in Egļu island affected by great cormorant and Riekstu island. Density of soil mites (Oribatei) in Riekstu island is more than three times greater than in colonial bird affected Egļu island. There is no statistical disparity impact to predatory soil mites (Mesostigmata) and collembola. The volume of research is 43 pages, it contains from three chapters. In bachelor work included 17 images, 2 tables and 4 appendixes. Keywords: Cormorant, bird colonies, Collembola, Soil mites, predatory mites
Colonial breeding birds effect on the microarthropods of lake Kaņieris island soils
Keywords: Vides zinātne