Pašapkalpošanās prasmju pilnveide 4-5 gadus veciem bērniem ar garīgās attīstības traucējumiem. - Fedotova, Olga (Latvijas Universitāte, 2025)
Kvalifikācijas darbs “Pašapkalpošanās prasmju pilnveide 4-5 gadus veciem bērniem ar garīgās attīstības traucējumiem” izstrādāts ar mērķi : pētīt pašapkalpošanās prasmju pilnveides iespējas 4-5 gadus veciem bērniem ar garīgās attīstības traucējumiem un izstrādāt ieteikumus vispārējo pirmsskolas izglītības iestāžu skolotājiem. Darba teorētiskajā daļā raksturots pirmsskolas otrajā posmā apgūstamais pašapkalpošanās prasmju saturs, īpašu uzmanību veltot bērnu ar garīgās attīstības traucējumiem pašapkalpošanās prasmju apguves īpatnībām un to pilnveides iespējām pirmsskolas pedagoģiskajā procesā. Empīriskajā daļā atklāts pedagoģiskais process pašapkalpošanās prasmju pilnveidei 4-5 gadus veciem bērniem ar garīgās attīstības traucējumiem un kā ieteikumi pirmsskolas skolotājiem sniegta atbilde uz pētniecības jautājumu – kādi ir pedagoģiskie nosacījumi pašapkalpošanās prasmju apguvei bērniem ar garīgās attīstības traucējumiem? Kvalifikācijas darba apjoms: 42 lpp., satur 6 attēlus, 9 tabulas, izmantoti 50 literatūras avoti, pievienoti 3 pielikumi. Atslēgas vārdi: 4-5 gadus veci bērni ar garīgās attīstības traucējumiem, pašapkalpošanās prasmes, pirmsskolas pedagoģiskais process.

The qualification work "Improving self-care skills for 4-5-year-old children with mental disabilities" was developed with the aim of: studying the possibilities of improving self-care skills for 4-5-year-old children with mental disabilities and developing recommendations for teachers of general preschool education institutions. In the theoretical part of the work describes the content of self-care skills learned in the second stage of preschool, paying special attention to the peculiarities of learning self-care skills of children with mental developmental disorders and the possibilities of their improvement in the preschool pedagogical process. In the empirical part, the pedagogical process for improving self-care skills for 4-5- year-old children with mental disabilities is revealed, and as recommendations for preschool teachers, the answer to the research question is given - what are the pedagogical conditions for learning self-care skills for children with mental disabilities? The scope of the qualification work: 42 pages, contains 6 images, 9 tables, used 50 literary sources, attached 3 appendices. Keywords: 4-5-year-old children with mental development disorders, self-service skills, preschool pedagogical process.
Improving self-care skills for 4-5-year-old children with mental disabilities.
Keywords: Izglītības zinātnes; 4-5 gadus veci bērni; pašapkalpošanās prasmes; pirmsskolas pedagoģiskais process; garīgās attīstības traucējumiem; garīgi traucējumi