Amino-epoksīdu diastereodiverģentā sintēze - Sīpola, Anda (Latvijas Universitāte, 2016)
Aminoepoksīdu diastereodiverģentā sintēze. Sīpola A., darba vadītāji Dr.Chem. Pelšs A., Dr.Chem. Kļimenkovs I. Bakalaura darbs, 54 lappuses, 46 attēli, 1 tabula, 53 literatūras avoti, 6 pielikumi. Latviešu valodā. Darbā ir aplūkotas sin- un anti- aminoepoksīdu sintēzes iespējas no aminoskābju esteriem. Apkopota literatūras informācija par starpsavienojumu (halometilketonu, aminoaldehīdu un halogēnspirtu) iegūšanu, metālorganiskajiem reaģentiem un stereospecifiskajām īpašībām. Eksperimentāli veikta aminoepoksīdu sintēze no atbilstošiem N-aizsargātiem aminoskābju esteriem, iegūstot abus stereoizomērus.

Diastereodivergent synthesis of amino epoxides. Sīpola A., supervisors Dr.Chem. Pelšs A., Dr.Chem Kļimenkovs I. Bachelor’s thesis in organic chemistry, 54 pages, 46 figures, 1 table, 53 literature references, 6 appendices. In Latvian. Literature information about synthesis of both syn- and anti- amino epoxides from different amino acid esters was summarized. Synthesis of syn- and anti- amino epoxides from appropriate synthesized N-protected amino acid esters was carried out. Practical and fast one pot methodology for synthesis of syn-amino epoxides was developed.
Diastereodivergent synthesis of amino epoxides
Keywords: Ķīmija; aminoskābes; halometilketoni; aminoaldehīdi; stereoizomēri; metālorganiskie reaģenti