Polietilēna – šķidro kristālu polimēru kompozīciju pielietojums termonosēdmateriālu izveidē - Siljānis, Kristaps (Latvijas Universitāte, 2011)
Polietilēna – šķidro kristālu polimēru kompozīciju pielietojums termonosēdmateriālu izveidē. Siljānis K.., darba vadītājs: Dr. habil. chem., prof. Kaļķis. Bakalaura darbs, 62 lappuses, 43 attēls, 6 tabulas, 44 literatūras avoti, Latviešu valodā. Darbā tika pētīta komerciālu augsttemperatūras šķidro kristālu polimēru (Vectra A950, Vectra B950) un laboratorijā sintezēta zemtemperatūras šķidro kristālu polimēra (hidroksibenzoskābes – polietilēntereftalāta kopoliestera), ietekme uz vidēja blīvuma polietilēna termonosēdīpašībām pie dažādām elektronu starojuma absorbētajām starojuma dozām (0-300 kGy). Izpētīta elektronu starojuma un kompozītu procentuālā daudzuma ietekme uz mehāniskajām īpašībām (tecēšanas robežspriegums , trūkšanas robežspriegums, trūkšanas deformācija, elastības modulis E). Pārbaudīta šķidro kristālu ietekme uz vidēja blīvuma polietilēna īslaicīgo šļūdi. VIDĒJĀ BLĪVUMA POLIETILĒNS, JONIZĒJOŠAIS STAROJUMS, ŠĶIDRO KRISTĀLU POLIMĒRI, TERMONOSĒDMATERIĀLI, MEHĀNISKĀS UN TERMOMEHĀNISKĀS ĪPAŠĪBAS.

Application of the medium density polyethylene – liquid crystal polymer composites in the development of thermosetting materials. Siljanis K., supervisor Dr. habil. chem., prof. Kalkis. V. Bachelor thesis, 62 pages, 43 figures, 6 tables, 44 references. In Latvian. Effect of two type commercial high temperature liquid crystal polymers (Vectra A950, Vectra B950) and in laboratory synthesed low temperature liquid crystal polymer (a copolyester of hydroxybenzoic acid – polyethylene terphtalate) on the thermomechanical properties of medium density polyethylene at several absorbed irradiation doses (0-300 kGy) of electron beam irradiation have been investigated. The effect of electron beam irradiation on the mechanical properties (strength at a yield point, strength at break, deformation at a break point, an elastic modulus) were researched. The effect of the liquid crystal polymers on the creep of medium density polyethylene was examinated. MEDIUM DENSITY POLYETHYLENE, IONISING RADIATION, LIQUID CRYSTAL POLYMERS, THERMOSETTING MATERIALS, MECHANICAL AND THERMOMECHANICAL PROPERTIES.
Application of polyethylene – liquid crystal polymer composites in development of thermoshrinkable materials
Keywords: Ķīmija