Ģenealoģijas attīstība Latvijā: pirmsākumi, izpētes metodes un avoti - Blanks, Armands (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darbs ir veltīts ģenealoģijas izpētei, tās attīstībai Latvijā 20. gadsimta 20.-30. gados un sniegts ieskats par tās attīstības tendencēm mūsdienās. Darbā ir vērsta uzmanība ģenealoģijas izpētes metodēm un pieejamiem avotiem Latvijas arhīvos, kā arī raksturots tās pamatlicēju (J.Prīmanis, K.Siliņš, K.Upelnieks, V.Klētnieks u.c.) ieguldījums. Darbs sastāv no ievada, avotu un literatūras apskata, trīs nodaļām un nobeiguma. I nodaļā ir sniegts ieskats par ģenealoģijas attīstību Latvijā, pirmajiem izpētes mēģinājumiem un metodēm. II nodaļā ir vērsta uzmanība pieejamiem dzimtu izpētes avotiem Latvijas arhīvos. Šajā nodaļā ir izvirzīts mērķis sniegt visaptverošu apskatu Latvijas arhīvos uzkrātajos fondos, kur varētu atrast vajadzīgo informāciju ģenealoģiskajiem pētījumiem Nodaļā aplūkotas arhīvu uzziņas sistēmas, kā arī internetā pieejamā informācija un datu bāzes. III.nodaļā ir sniegts vienas konkrētas avotu grupas raksturojums – statistiskie materiāli (iedzīvotāju saraksti par 1941. gadu). Nobeigumā ir aplūkotas dzimtas izpētes iespējas mūsdienās, izmantojot jaunākos tehnoloģiskos sasniegumus un ciltskoka veidošanu interneta vietnēs.

The aim of the bachelor work is to give an insight in the development of genealogy in Latvia from 20.-30th till nowadays. It consists of introduction, 3 chapters, a notice of historical sources and literature, and conclusion. The introduction includes some information about history of this science from 30th, tells about main investigators in Latvia like V.Klētnieks, J.Primanis, K.Upelnieks and as well as about theirs holdings in the development of genealogy. In the notice of historical sources who are access in the historical archives in Latvia. In these sources we can find any information about person, who lives in its proper places. There are different kinds of documents in where such information is. There are church books, revise documents, statistics materials, passports, and other documents. In one of the chapters is characterizing a specific source – statistic materials about period 1941. - Bills of inhabitants, where can find any information about person who lives in its proper place. In this documents are information about birthplace, confession, business and family, how person lives where, and from they are. In the conclusion is given some information how to study genealogy in nowadays, about facilities which is accessible in websites like www.raduraksti.lv and www.genery.com , these sites give wide facilities for each other to build its own family tree and to research its family history.
Genealogy Development in Latvia: Beginning, Research Methods and Sources
Keywords: Vēsture