Idumejas augstienes ģeomorfoloģija un ģenēze - Ivanova, Izolde (Latvijas Universitāte, 2025)
Ivanova, I., 2025. Idumejas augstienes morfoloģija un ģenēze. Bakalaura darbs. Rīga, Latvijas Universitāte, Eksakto zinātņu un tehnoloģiju fakultāte. Bakalaura darbā veikts pētījums par Idumejas augstienes ģeomorfoloģiju un ģenēzi. Pētījuma ietvaros veikta Idumejas augstienes reljefa formu morfoloģijas, uzbūves ģenēzes un ledāja dinamikas izpēte. Reljefa formas raksturotas iepazīstoties ar zinātnisko literatūru par reljefa formām un to veidošanās apstākļiem, iepriekš veidotajām ģeoloģiskajām kartēm, veicot lauka pētījumus un reljefa modeļa analīzi. Darba rezultāti ietver reljefa formu morfoloģijas un ģenēzes raksturojumu, kā arī Idumejas augstienes ģeomorfoloģisko karti, kas veidota izmantojot no aerolāzerskenēšanas datiem iegūtu digitālo reljefa modeli un lauka darbos iegūtos datus. Pētījuma teritorijā identificētas glaciotektoniskās izcelsmes reljefa formas, marginālās reljefa formas, kēmi, plakanvirsas mālpauguri, osi, virsledāja plaisu aizpildījumi, ledājūdeņu noteces ielejas un plūdlīnijas reljefa formas, kas norāda uz dinamisku morfoģenēzi un laiktelpiski mainīgiem zemledāja, iekšeledāja un virsledāja reljefa formu veidošanās apstākļiem.

Ivanova, I., 2025. Geomorphology and genesis of Idumeja Upland. Bachelor thesis. University of Latvia, Faculty of Science and Technology. A study on the geomorphology and genesis of the Idumeja Upland was conducted in this bachelor’s thesis. Within the framework of the study, the morphology, structure, genesis of landforms and glacier dynamics in the Idumeja Upland were researched. The landforms were characterized by compiling scientific literature on interlobate landforms and their formation conditions and by studying previous geological and geomorphological cartographic materials, conducting field-work and analyzing digital terrain models. The results of the study include characterization of morphology and genesis of landforms and a generation of geomorphological map of the Idumeja Upland, which was produced using data from field work and digital terrain model derived from airborne laser scanning data. Multiple glacial landforms were identified in the study area – glaciotectonic landforms, ice-marginal moraines, kames, plateau-like hills, eskers, crevasse-fills, meltwater valleys, streamlined subglacial bedforms, which indicates dynamic morphogenesis and spatiotemporally variable conditions for the formation of subglacial, englacial, and supraglacial landforms.
Geomorphology and genesis of the Idumeja Upland
Keywords: Ģeogrāfija; Idumejas augstiene; ģeomorfoloģija; Zemgales ledus lobs; digitālais reljefa modelis