Kultūrpolitikas izvērtējums Latvijā un tās nozīme kopienas attīstībā Talsu novada pašvaldībā - Murauska, Egita (Latvijas Universitāte, 2020)
Efektīva kultūrpolitika ir vērsta uz iekļaujošu kultūrplānošanu, vietējās kultūras stratēģijas uzdevums ir izprast un saskatīt vietējās kopienas un teritorijas unikalitāti, atšķirīgo no citām. Kultūra ir vietējās kopienas paražas, uzskati, ieradumi un dzīvesveids. Kultūras izpratne un identitātes izjūta veido attieksmi un cieņu pret kultūras daudzveidības izpausmēm. Mūsdienu pasaulē, kur sastopama kultūras produktu un pakalpojumu dažādība, pastāvīgas un straujas piedāvājuma izmaiņas, stabila vērtība ir kultūras mantojums un tradīcijas, kas tiek nodotas no paaudzes paaudzei. Kultūras nozares Latvijā balstās uz kultūrpolitikas plānošanas dokumentos izstrādātajām vadlīnijām, izvirzītajiem mērķiem un noteiktajām prioritātēm. Lai veicinātu daudzveidīgu un ilgtspējīgu kultūras attīstību, uzlabotu vietējās kopienas dzīves kvalitāti, attīstītu Latvijas kultūras kapitālu un iedzīvotāju radošumu, nepieciešami kultūras jomu atbalstošie un finanšu instrumenti. Maģistra darba mērķis ir izvērtēt kultūrpolitikas veidošanas principus Latvijā, salīdzināt tās realizāciju Kurzemes novada trīs dažādās pašvaldībās, kā arī izpētīt kultūrpolitikas nozīmi kopienas attīstībā un piedāvāt risinājumus tās pilnveidošanai Talsu novada pašvaldībā. Pētījumā ir analizēti Latvijas kultūrpolitikas veidošanas pamatprincipi, salīdzinot tos trijās Kurzemes pašvaldībās, vērtēta kultūrpolitikas nozīme kopienas attīstībā Talsu novada pašvaldībā. Pamatojoties uz kultūras jomas speciālistu aptaujas rezultātiem, kā arī valsts politikas plānotāju, kultūras ekspertu izteiktajām atziņām, vērtējot autores veiktā pētījuma rezultātus, darba noslēgumā ir piedāvāti konkrēti priekšlikumi politikas plānotājiem situācijas uzlabošanai. Maģistra darbs sastāv no ievada, trīs nodaļām, secinājumiem, priekšlikumiem, izmantotās literatūras un avotu saraksta un pielikumiem. Darba pamatteksts izklāstīts 96 lappusēs. Darbā iekļauti 20 attēli, 1 tabula, 3 pielikumi. Literatūras un avotu sarakstā iekļautas 160 vienības.

An effective culture policy is oriented towards inclusive culture planning, and the task of the local culture strategy is to understand and perceive the uniqueness of the local community and territory, that determines its difference from other communities and territories. Culture is customs and traditions, views, habits and lifestyle of the local community. The cultural awareness and the sense of identity determines the attitude and respect towards manifestations of the multiplicity of culture. In the modern world with a variety of culture products and services and constant and rapid changes in offer, a stable valuable is the culture heritage and traditions handed over from one generation to another. The fields of culture in Latvia are based on the guidelines elaborated in the culture policy planning documents, the set objectives and the established priorities. In order to facilitate development of varied and sustainable culture, to improve the life quality of the local community and to develop the Latvian culture capital and the creativity of inhabitants, financial instruments are necessary that support the area of culture. The aim of the Master’s Thesis is to evaluate the principles of the culture policy elaboration in Latvia, to compare them with the implementation in three different municipalities of Kurzeme, as well as to study the impact of the culture policy on the development of community and to offer solutions for its improvement in the Talsi County Municipality. The research was carried out by analysing the basic principles of the Latvian culture policy creation, comparing them in the tree municipalities of Kurzeme and by evaluating the importance of the culture policy in the community development in the Talsi County Municipality. Basing on the results of the survey of the specialists in the field of culture, as well as the views expressed by the policy planners and culture experts and after evaluating the results of the research carried out by the author, the final part of the Work provides specific proposals to the policy planners with the aim to improve the situation. The Master’s Thesis consists of the introduction, three chapters, conclusions, proposals, the list of references and appendices. The Volume of the Thesis is 96 pages. The Thesis includes 20 pictures, 1 table and 3 appendices. The list of bibliography consists of 160 resources.
Evaluation of Culture Policy in Latvia and its Significance in the Community Development of Talsi Municipality
Keywords: Vadībzinātne; kultūrpolitika; plānošana; kultūras nozare; kultūras indikatori