Pastaigas ar suni pilsētā: vienošanās par telpu un sociālā mijiedarbība - Celmiņa, Adrija Zena (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba "Pastaigas ar suni pilsētā: vienošanās par telpu un sociālā mijiedarbība" mērķis ir izpētīt desmit cilvēku, kuri ikdienā pastaigājas ar saviem suņiem Rīgas centrālajā daļā, neformālo praksi. Šīs tēmas nozīmīgums ir divējāds. Viens no iemesliem ir suņu adopcijas un iegādes pieaugums pandēmijas laikā, kas tiešā veidā attiecas uz vienošanās par telpu biežumu un intensitāti. Un otrs attiecas uz noteikumiem, kas ir spēkā, lai pārraudzītu šo praksi un to, kā tā īstenojas realitātē. Šī darba mērķis ir saprast, kā notiek tas, ka cilvēkiem, kuri pastaigājas ar suņiem, ir pastāvīgi jāvienojas par telpu, kā izskatās šīs telpas koplietošanas tikšanās un kā šī mijiedarbības prakse veido pilsētas pieredzi cilvēkiem, kuri pastaigājas ar suņiem. Lai sasniegtu pētījuma mērķi tika pārskatīta attiecīgā literatūra un veiktas desmit daļēji strukturētas intervijas, lai iegūtu primāros datus. Kā papildu izpētes metodes tika izmantotas lauku piezīmes un lauku dienasgrāmata. Cilvēku, kuri pastaigājas ar suņiem, stāstītais atklāj strīdīgu pieredzi par telpas koplietošanu un vienošanos par telpu, kā arī nozīmīgus sociālās aktivitātes iznākumus.

The bachelor’s thesis “Walking with dogs in the city: negotiating space and social interactions” aims to examine the informal practices of ten dog walkers who walk with their dogs daily in the central part of Riga. The relevance of this topic is twofold. One reason for it is the surge in adopting and purchasing of dogs during the pandemic, which directly relates to space negotiation frequency and intensity. And the other concerns the regulations that are in place to oversee this practice and how it unfolds in reality. The goal of the thesis is to understand how it happens that space needs to be constantly negotiated by dog walkers, how do these space sharing encounters look like and how these negotiation practices shape the city experience for people who walk with dogs. In order to achieve the aim of the research review of relevant literature was done, ten semi-structured go-along interviews were conducted to gain primary data. Field notes and field diary were used as supplementary research methods. The dog walkers’ narratives reveal contested experiences of space sharing and negotiating as well as meaningful social activity outcomes.
Walking with dogs in the city: negotiating space and social interactions
Keywords: Antropoloģija; suņi; pastaigas; pilsētvide; spontāna sociālā mijiedarbība; vienošanās par telpu