Sāpju raksturošana un to terapijas efektivitātes izvērtēšana onkoloģiskajiem pacientiem - Ļaksa, Pola (Latvijas Universitāte, 2025)
Daļai onkoloģisko pacientu ir sāpes, kuru prevalence pieaug dažādu faktoru ietekmē, tai skaitā, sāpju intensitātei pieaugot, pie advancētas slimības. Nereti pacienti nesaņem adekvātu analgēziju. Pētījuma mērķis: veikt retrospektīvu pētījumu onkoloģiskajiem pacientiem ar sāpju sindromu. Metodes: Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) Onkoloģijas klīnikā pēc nejaušības principa pacienti tika uzrunāti neatkarīgi no vecuma, dzimuma vai citiem faktoriem. Ja pacientam bija sūdzības par sāpēm, tad tika veikta pacienta anketēšana, izmantojot iepriekš sagatavotus jautājumus. Iegūtie rezultāti anketās tika papildināti ar datiem no pacientu medicīniskās dokumentācijas, lai apkopotā veidā, izmantojot statistikas metodes un programmu R, analizētu sāpju prevalenci, raksturojumu, analgēzijas terapijas efektivitāti un iespējamos faktorus, kas var ietekmēt analgēzijas terapijas efektivitāti un sāpju intensitāti. Rezultāti: Pēc iegūto datu apkopošanas un apstrādes tika secināts, ka no uzrunātajiem pacientiem jebkādas etioloģijas sāpes bija 45 % pacientu, kur biežāk diagnosticētie audzēju veidi pacientiem bija krūts vēzis sievietēm, kolorektāls un plaušu vēzis, kā arī 66 % pacientu anketēšanas brīdī bija diagnosticētas metastāzes. Aptuveni 68 % no pacientiem ar sāpēm izmantoja analgēzijas terapiju un neatkarīgi no dažādiem faktoriem, kā sāpju ilgums, metastāžu esamība vai antineoplastiskās terapijas veids, pacientiem tika konstatēta statistiski būtiska sāpju intensitātes mazināšanās, kur daļai pacientu sāpes tika kupētas pilnībā. Tika noteikta arī statistiski būtiska pozitīva korelācija starp audzēja šūnu diferenciācijas pakāpi un sāpju intensitāti pēc analgēzijas terapijas izmantošanas, kā novērtēšanai būtu nepieciešami arī turpmāki pētījumi. Tomēr tas var liecināt par to, ka agresīvāka un straujāka audzēja attīstība kā tas ir zemākas diferenciācijas pakāpes audzējiem, izraisīs arī palielinātu sāpju intensitāti. Secinājumi: Pēc iegūto datu apkopošanas un apstrādes tika secināts, ka onkoloģijas pacientu skaits, kuriem ir sāpju sindroms joprojām ir augsts, tomēr sāpju intensitātes samazinājums pēc analgēzijas terapijas ir arī statistiski būtisks un sāpes visiem pacientiem samazinājās par aptuveni 70 %.

A part of oncology patients experience pain, the prevalence of which increases due to various factors, including rising pain intensity in advanced stages of the disease. Patients often do not receive adequate analgesia. The aim of the study was to conduct a retrospective survey of patients diagnosed with oncology and pain syndrome. Methods: At the Oncology Clinic of Pauls Stradins Clinical University Hospital, patients were randomly approached regardless of age, gender, or other factors. If the patient reported pain, they were interviewed using a pre-prepared questionnaire. The results obtained from the surveys were supplemented with data from the patients' medical histories to analyze, in aggregate form using statistical methods and the R program, the prevalence and characteristics of pain, the effectiveness of analgesic therapy, and potential factors that could influence the effectiveness of analgesic therapy and pain intensity. Results: After summarizing and processing the collected data, it was concluded that 45 % of the approached patients reported pain of any etiology. The most diagnosed cancer types among these patients were breast cancer in women, colorectal cancer, and lung cancer. Additionally, 66 % of patients were diagnosed with metastases at the time of the survey. Approximately 68 % of patients with pain were using analgesic therapy, and regardless of various factors such as pain duration, presence of metastases, or type of antineoplastic therapy, a statistically significant reduction in pain intensity was observed in patients. For some, the pain was completely relieved. A statistically significant positive correlation was also identified between the degree of tumor cell differentiation and the intensity of pain following the use of analgesic therapy, indicating a need for further studies to evaluate this relationship. However, this may indicate that the more aggressive and rapid tumor development, as seen in lower-grade tumors, will also lead to increased pain intensity. Conclusion: After collecting and processing the obtained data, it was concluded that the number of oncology patients experiencing pain remains high; however, the reduction in pain intensity is also statistically significant after analgesic therapy, where the pain decreased by about 70 % in all patients.
Assessment of pain characteristics and evaluation of treatment effectiveness in cancer patients
Keywords: Medicīna; Sāpes; Onkoloģija; Analgēzija; Terapijas efektivitāte