Floras izplatības izmaiņas Kurzemes piejūras ciemos pēdējo 20 gadu laikā: Bērzciema piemērs - Reķe, Agnese (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darba „Floras izplatības izmaiņas Kurzemes piejūras ciemos pēdējo 20 gadu laikā: Bērzciema piemērs” mērķis ir apzināt floras sastāva un telpiskās izplatības izmaiņas Bērzciema apkārtnē pēdējo 20 gadu laikā un noskaidrot to ietekmējošos faktorus. Katrai sugai ir noteiktas prasības pēc vides apstākļiem, tādēļ floras izmaiņas ir netiešs informācijas avots par pārmaiņām apkārtējā vidē. Lai noskaidrotu, kā mainījusies Bērzciema apkārtnes flora pēdējo 20 gadu laikā un kas bijuši pārmaiņu virzītājspēki, analizēti divu floras uzskaišu rezultāti. Pirmā no tām notikusi 20.gs. 80.-90.gados, bet otrā – 2012.-2013.gadā. Apkopojot rezultātus, secināts, ka Bērzciema apkārtnē augu sugu skaits nav būtiski mainījies ne kopumā, ne vidēji floras uzskaites kvadrātā, taču ir notikušas floras telpiskā raksta izmaiņas. Telpiskā raksta izmaiņas visvairāk ir ietekmējuši aizaugšanas un apmežošanās procesi. Bakalaura darbs sastāv no 6 nodaļām, 17 apakšnodaļām, kas papildinātas ar 23 attēliem, 2 tabulām un 8 pielikumiem. Darba apjoms ir 57 lpp.

The aim of bachelor thesis „Changes in the distribution of flora in Kurzeme`s coastal villages over the last 20 years: the case of Bērzciems” is to identify changes and their driving forces in flora and its distribution in vicinity of Bērzciems during the last 20 years. As every species has its specific requirements for multiple environmental factors, changes in flora can serve as an indirect indicator for changes in the environment. To identify changes and their driving forces in the flora of Bērzciems vicinity, which have happened in the last 20 years, data of two flora distribution records were used. First plant species recording was carried out in the 80s and 90s of 20th Century, but the second one – in years 2012 and 2013. Summarizing results, it is concluded that in vicinity of Bērzciems the count of plant species has not changed significantly, but the spatial pattern of flora has clearly changed. Changes of the spatial pattern were mosty influenced by overgrowing and afforestation processes. The bachelor thesis consists of 6 chapters with17 subchapters. It includes 23 images, 2 tables un 8 appendices. Thesis contains 57 pages.
Changes in the distribution of flora in Kurzeme´s coastal villages over the last 20 years: the case of Bērzciems
Keywords: Ģeogrāfija; floras izplatība; Bērzciems; Engures ezera dabas parks; vides indikatori; aizaugšana